Turkije haalt honderden militairen terug uit NAVO-bases

De meeste militairen zijn nadien ontslagen, gearresteerd en gevangenengezet.

Foto Francois Lenoir/ Reuters

Turkije heeft eind vorige maand honderden militairen teruggetrokken uit NAVO-hoofdkwartieren in Europa en de VS. De militairen kregen eind vorige maand onverwachts te horen dat ze zich binnen een paar dagen in Ankara moesten melden.

De meeste militairen zijn nadien ontslagen, gearresteerd en gevangenengezet. In totaal zouden sinds de mislukte coup 400 hoge en middelhoge officieren zijn teruggeroepen.

Militaire delegatie Brussel bestaat nog maar uit negen man

Uit een geheime militaire briefing, die persbureau Reuters heeft ingezien, blijkt dat er in totaal 149 militairen zijn teruggeroepen uit NAVO-hoofdkwartieren en commandocentra in Duitsland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Zij kregen op 27 september van dit jaar te horen dat ze binnen drie dagen moesten terugkeren in Turkije.

Van de vijftig man sterke Turkse militaire delegatie in Brussel zouden er nog maar negen over zijn. De Turkse NAVO-ambassadeur was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer dan 32.000 arrestaties na de coup

Na de mislukte coup van juli dit jaar heeft de Turkse regering meer dan 32.000 mensen gearresteerd en naar schatting 100.000 anderen ontslagen. Dit zijn veelal militairen, politieagenten, rechters, ambtenaren en onderwijzers. Zij zouden aanhangers zijn van de geestelijke Fetullah Gülen, die beschouwd wordt als het brein achter de coup. Begin oktober heeft de Turkse regering de noodtoestand met drie maanden verlengd.

Lees ook een achtergrondartikel van NRC-correspondent Marloes de Koning: Ook de school is anders na de coup

Oppositiepolitici in Turkije, politici in Europa en mensenrechtenorganisatie hebben felle kritiek op de “zuiveringsacties” van de Turkse regering. Ze vrezen dat Erdogan de staatsgreep misbruikt om elke vorm van oppositie de mond te snoeren.

    • Huib de Zeeuw