Televizier-Ring Gala 2016: minder erg dan eerst

Winnares Floortje Dessing charmeert iedereen en Ellie Lust is een beginnend stijlicoon. Alleen de parodie op Mark Rutte was een dieptepunt.

Ellie Lust bij de uitreiking voor beste actrice tijdens het Televizier-Ring Gala (AVRO-TROS).
Ellie Lust bij de uitreiking voor beste actrice tijdens het Televizier-Ring Gala (AVRO-TROS).

Tijdens en na televisiegala’s zorgt Chantal Janzen vaak voor de nuchtere, relativerende toon. Zo sprak ze in RTL Late Night, pal na het voor de derde keer winnen van de Zilveren Televizier-Ster voor Beste Presentatrice, de winnaar van de mannelijke tegenhanger Humberto Tan toe: „Je bent niet de beste presentator, maar de populairste. Dat is ook belangrijk, maar iets anders dan een vakprijs.”

Traditioneel gaapt er een diepe kloof tussen de Gouden Televizier-Ring en de Zilveren Televizier-Sterren enerzijds en prijzen van vakbroeders (Gouden Beelden) of critici (Nipkowschijf) anderzijds. Door verkiezing op internet konden fans van Frans Bauer of Johan Derksen ooit veel invloed op de uitslag krijgen. Ook het bijbehorende Gala was in het verleden meer een zouteloze felicitatiemachine voor BN’ers dan een serieus te nemen reflectie op het vak.

Dat gezegd hebbende gloorde er hoop tijdens het 51ste Gouden Televizier-Ring Gala, live uitgezonden vanuit de Heineken Music Hall in Amsterdam. De zeven prijzen waren evenwichtig verdeeld tussen NPO (3), RTL (3) en SBS (1). De hoofdprijs voor het populairste tv-programma werd niet alleen door internetgebruikers bepaald, maar vooral door sms-stemmen tijdens het programma. Het resultaat was een breed gedragen (64 procent) voorkeur voor Floortje naar het Einde van de Wereld (VARA), dat eerder dit jaar al eervol werd vermeld door de jury van de Zilveren Nipkowschijf.

Tekst gaat verder onder de video

Floortje Dessing charmeerde iedereen plat met haar oprechte verbazing en blijdschap dat een op de wereld gericht, onbevooroordeeld en kleinschalig reisprogramma zo door het publiek omarmd kon worden. Toen de 87-jarige vader Dessing zijn liefde voor dochter en programma uitsprak, wist je zeker dat het niet meer mis kon gaan.

De show zelf was minder krampachtig grappig en gekunsteld dan bij eerdere edities. Een hoogtepunt vormde de uitreiking van de prijs voor beste actrice door Ellie Lust, de populairste politiewoordvoerder sinds Klaas Wilting. Na haar optreden in Wie Is De Mol? is Lust een fenomeen aan het worden, door haar volstrekt eigenzinnige verschijning en bijna naïeve rechtschapenheid. Sinds het Televizier-Ring Gala is ze ook een beginnend stijlicoon, dat het klassieke imago van de butch (vrouw in mannenkleding) innoveert door een jasje met gepunte schouders over een soort van gouden maliënkolder. Daar zullen de mode-experts nog wel even over door kunnen babbelen.

Dieptepunt was een op zich schrandere parodie op premier Mark Rutte door cabaretier Remko Vrijdag. Net als bij dat vreselijke Correspondents Dinner kwam er geen einde aan zijn met grote zelfverzekerdheid uitgevente parade van flauwe grappen: zie mij eens leuk zijn en u kunt niet weglopen, als u hier zit.

Goed gezien van Vrijdag, maar het was een sadistische beproeving voor de genomineerden. Grappige prijsuitreikers die de spanning blijven opvoeren zijn het ergste wat je als genomineerde kan overkomen.

Toen uiteindelijk Chantal Janzen de prijs mocht ophalen en zich drie zoenen moest laten welgevallen van de guitige neppremier, waren haar eerste woorden: „Genoeg gelachen!”.