SGP

Klokken luiden mag, Allahu akbar roepen niet

De SGP wil de islamitische gebedsoproepen verbieden. Een christelijke partij die de godsdienstvrijheid van ánderen in de weg zit? Het leidde vrijdag tot verbaasde reacties.

Partijleider Kees van der Staaij kwam ermee in het AD en op televisie. Zijn uitleg: zulke oproepen passen niet bij „onze culturele gebruiken”. ‘Allahu akbar’, zei hij ook, wordt soms geroepen door moslims die „mensen de keel afsnijden”. „Dan is een wat bescheidener manifestatie in de openbare ruimte alleszins redelijk.”

De SGP was óók verbaasd. Maar dan over de ophef. Dit hebben we altijd al gezegd, klinkt het in de partij. Als standpunt is het inderdaad niet nieuw. In 2009 riep Van der Staaij al eens op tot „wijze terughoudendheid” bij uitingen die bijdragen aan „gevoelens van vervreemding en van aantasting van de historische Nederlandse identiteit”. In het SGP-programma van 2012 stond een soortgelijke passage.

Het is wel voor het eerst dat de SGP een concreet voorstel doet om de oproepen te verbieden. De grondwet veranderen, dat hoeft niet. Er is een wet die „openbare manifestaties” regelt. Daarin staat dat „klokgelui”, maar ook „oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging” zijn toegestaan. Die wet kun je aanpassen. De SGP vindt dat niet religies gelijk behandeld hoeven te worden: in de openbare ruimte mag de islam worden ingeperkt, omdat Nederland een christelijke traditie heeft.

Het lijkt vooral een tactische zet om dit punt nu al, twee weken voor de presentatie van het verkiezingsprogramma, in de publiciteit te brengen. De SGP zou graag kiezers weghalen bij de VVD, de PVV en het CDA om zo een vierde zetel te bemachtigen. Was het ook een tactische zet om dit naar buiten te brengen op de dag dat de ChristenUnie met het verkiezingsprogramma kwam? Toeval, zegt een woordvoerder. „Er is geen enkele sprake van geweest dat we hun feestje wilden verstieren.” (NRC)