Schiphol krijgt tijdelijke extra vertrekhal tot 2019

Er komt een tijdelijke vierde vertrekhal op Schiphol. De terminal moet uiterlijk mei 2017 opengaan en dienst doen tot eind 2019 voor Schengenlanden-reizigers, maakte Schiphol donderdag bekend.

De vertrekhal komt bovenop bagagehal Zuid te staan en zal een verbinding krijgen met terminal 1. In de 3.800 vierkante meter grote hal komen twintig incheckbalies en vijf zogeheten security lanes. Twee miljoen passagiers per jaar zullen er volgens Schiphol gebruik van gaan maken.

Schiphol breidt uit, omdat het aantal passagiers sneller groeit dan verwacht. Dit jaar rekent Schiphol op 63 miljoen passagiers. Eind 2019 moet het eerste deel van een nieuwe permanente pier klaar zijn, in 2026 het laatste. In 2023 is de opening van een permanente terminal gepland.

De tijdelijke vertrekhal is bedoeld voor een „herverdeling van passagiers”, zegt een Schiphol-woordvoerder. „Vooral het aantal passagiers naar Schengenbestemmingen is flink toegenomen, door de hoger dan verwachte economische groei, lage brandstofprijzen en populariteit van de bestemmingen. Vakantiegangers gaan nu liever naar Spanje dan naar Turkije. We verwachten in 2016 en 2017 zo’n tien miljoen passagiers per jaar die via een vertrekhal van Schiphol naar een Schengenbestemming gaan. Tijdens de zomervakantie hebben we gezien dat het in terminal 1 krapjes wordt. Daar zijn we met dit plan acuut op ingesprongen.”