Sarao (27) in de VS vervolgd voor zijn lucratieve flitskrach

De Brit bouwde software die in 2010 tijdelijk duizend miljard dollar kostte. Zelf verdiende hij tonnen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Mark Lennihan / AP

Navinder Sarao, de 27-jarige Londense beurshandelaar die verantwoordelijk gehouden wordt voor de flitskrach van 2010, wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat meldt Reuters vrijdag. Sarao bouwde speciale software waarmee hij door in te spelen op zwaktes in de systemen van andere handelaren miljoenen kon verdienen. Hij kan daarvoor in de VS 380 jaar gevangenisstraf krijgen.

De software van Sarao plaatste orders voor E-Mini’s, en annuleerde die vrijwel direct. De systemen van andere handelaren, die een belangrijkere rol spelen dan de handelaren zelf, raakten daarvan in de war.

Lees hier hoe de fraude precies werkte: Miljoenen cashen in een zolderkamertje

Op 6 mei 2010 leidde dat ertoe dat binnen een kwartier de belangrijkste indices van de Amerikaanse beurzen 10 procent onderuit gingen. Tijdelijk was een biljoen dollar (duizend miljard) verdampt. Die dag zou Sarao 879.018 dollar (nu omgerekend bijna 800.000 euro) verdiend hebben. De beurzen herstelden zich vrijwel direct.

Lees ook de column van Maarten Schinkel, over hoe dit soort handel wel eens de volgende beurscrisis zou kunnen veroorzaken: De krach die de sterveling te snel af was

Vrijdag verloor Sarao zijn zaak in hoger beroep, waardoor uitlevering onvermijdelijk is geworden. Hij wordt verdacht van fraude en koersmanipulatie. Binnen 28 dagen wordt hij uitgeleverd aan de VS. Met zijn software zou de beurshandelaar zo’n 40 miljoen dollar (ruim 35 miljoen euro) verdiend hebben.