Samsung geeft opnieuw winstwaarschuwing

Het uit de markt nemen van de brandgevaarlijke Note-toestellen kost het Zuid-Koreaanse bedrijf opnieuw zo’n 2,7 miljard euro.

Toestellen van het problematische model Galaxy Note 7.
Toestellen van het problematische model Galaxy Note 7. Foto Lee Jin-man / AP

Samsung heeft vrijdag opnieuw een winstwaarschuwing afgegeven vanwege de problemen met het toestel Galaxy Note 7. Het bedrijf verwacht dat de operationele winst over de komende twee kwartalen omgerekend zo’n 2,7 miljard euro lager uitvalt dan voorzien. Twee dagen geleden kondigde Samsung al aan dat ook de winst over het derde kwartaal zou tegenvallen.

Vooral in het vierde kwartaal denkt Samsung nog hard getroffen te worden door het problematische toestel, dat onlangs vanwege brandgevaar wereldwijd uit de markt werd genomen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf rekent in de laatste maanden van dit jaar op een tegenvaller van omgerekend twee miljard euro. In het eerste kwartaal is de winst vervolgens nog eens 700 miljoen euro lager.

Lees meer over het fiasco van de Note 7: Wat is er mis met de Samsung-accu?.

De totale schade van de problemen met de Note 7 komt daarmee op bijna zes miljard euro, zo verwacht Samsung. Amper twee dagen geleden verlaagde Samsung de verwachte winst over het derde kwartaal, dat eind vorige maand afliep, al met 2,1 miljard euro. De schade is daarmee veel groter dan de 800 miljoen euro waar analisten eerder op rekenden.

Weinig effect op beurskoers

Samsung kondigde dinsdag aan dat de productie van de brandgevaarlijke Note 7-smartphone per direct is stopgezet en ook niet meer wordt hervat. Een dag eerder had het bedrijf al de “productievolumes aangepast”. Winkeliers werd met klem verzocht het toestel niet meer te verkopen. Samsung riep gebruikers op het toestel uit te zetten en niet meer te gebruiken.

Meldingen over ontploffende en rokende toestellen doken al vrijwel meteen na de lancering van de Note 7 op. Het defect zou zitten in de accu’s, maar wat daar precies aan schort wil het bedrijf niet zeggen. In Nederland is de Note 7 nooit verschenen. De lancering van de smartphone stond gepland voor afgelopen maandag, maar werd toen uitgesteld.

De beurskoers van het concern uit Suwon lijkt overigens weinig te lijden onder de problemen. Hoewel het aandeel de afgelopen weken meermaals flink in waarde daalde, ligt de prijs van Samsung op de beurs momenteel nog geen 3 procent lager dan toen de eerste defecten aan het licht kwamen. Vrijdag stond het aandeel zelfs op een winst van ruim 1 procent.