Rutte: Koning weet niets van compensatieregeling

Koning Willem-Alexander, noch prinses Beatrix weet iets over geheime compensatieregeling uit 1973, aldus premier Rutte.

Premier Rutte vrijdag bij zijn persconferentie na de ministerraad.
Premier Rutte vrijdag bij zijn persconferentie na de ministerraad. Foto ANP / Jerry Lampen

Koning Willem-Alexander, noch prinses Beatrix weet iets over een afspraak met de Belastingdienst die prins Bernhard in 1973 zou hebben gesloten. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Volgens RTL Nieuws wordt de koninklijke familie sinds dat jaar heimelijk gecompenseerd voor de belasting die ze moeten betalen over hun privévermogen. Haar persoonlijke toelage zou zijn opgehoogd, volgens de omroep met ten minste 150.000 gulden. RTL baseert zich op stukken uit het Nationaal Archief over de onderhandelingen tussen het kabinet-De Jong en prins Bernhard, grootvader van de huidige koning.

“De koning en zijn moeder hebben nooit gehoord van compensatie”, zei vrijdag premier Rutte. Van een jaarlijkse teruggave is in elk geval geen sprake, “maar niemand in Den Haag weet hoe het zit”. Verdere opheldering komt nadat “anderhalf meter archiefmateriaal” is doorgespit, zei hij. Dan zal de premier ook de Tweede Kamer informeren over de vermeende belastingdeal.

Lees ook: Drie vragen over de belastingdeal van de koning

Kamer wil compensatie schrappen

Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA noemde de mogelijke overeenkomst uit 1973 eerder deze week „schandalig” en „onacceptabel”. Hij wil de wet op het Financieel Statuut veranderen om de compensatie te schrappen. Een Kamermeerderheid van GroenLinks, PVV, SP, D66 en ChristenUnie lijkt hem daarin te steunen.

Hoe groot het vermogen van de koning is, is onbekend. Wel is bekend dat koning Willem-Alexander dit jaar een persoonlijk toelage krijgt van 866.000 euro, waarmee hij dagelijkse uitgaven kan doen. Koningin Máxima krijgt 343.000 euro, prinses Beatrix 489.000 euro. Of die bedragen nog altijd worden opgehoogd ter compensatie van de vermogensbelasting wordt door het kabinet uitgezocht.

Daarnaast is er dit jaar 4,5 miljoen gereserveerd waarmee de koning bijvoorbeeld zijn personeel en vervoer kan betalen, de zogenoemde functionele uitgaven. Voor Máxima is bijna zes ton gereserveerd, voor prinses Beatrix bijna één miljoen. Kosten die gemaakt worden voor onder meer beveiliging en het Kabinet der Koning worden doorbelast aan andere ministeries.