RechtszaakOM: motorclubleider Klaas Otto voerde een waar schrikbewind in Brabant

De rechtbank in Breda heeft het verzoek afgewezen om de voorlopige hechtenis van Klaas Otto op te heffen. De rechtbank volgde daarmee het betoog van het Openbaar Ministerie. Zijn advocaat, Louis de Leon, bepleitte dat Otto vrij zou komen gezien het beperkte bewijs dat er is tegen zijn cliënt. Otto wordt verdacht van brandstichting, witwassen, afpersing en mishandeling van twee autohandelaren. Beschuldigingen die Otto met klem ontkent.

Volgens justitie is het van belang dat Otto blijft vastzitten omdat hij in Brabant een waar „schrikbewind” voerde. Als gevolg daarvan zijn mensen zo bang dat ze niet durven te getuigen en geen aangifte willen doen. Justitie noemde zeker tien voorbeelden van mensen die zijn benaderd als getuige maar uit angst voor Otto niet wilden meewerken aan het onderzoek.

Dit geeft volgens justitie aan hoe ernstig de rechtsorde is geschokt. „Als mensen hun verklaringsvrijheid verliezen en zo bang zijn dat de waarheid niet meer boven tafel kan komen, is dat een slag voor de maatschappij die deze maar moeilijk te boven kan komen.” Ook de twee mannen die aangifte hebben gedaan tegen Otto zijn bang voor de gevolgen daarvan, zegt justitie.

Klaas Otto reageerde geïrriteerd toen de officier van justitie de vergelijking trok met de omertà, de Italiaanse zwijgcultuur. „Dit is een toneelstuk”, zei hij terwijl hij zijn leesbril op tafel gooide. „Ik word hier neergezet als een monster.” Zijn advocaat De Leon stelde dat de twee mannen die aangifte hebben gedaan tegen Otto onbetrouwbaar zijn.

Otto ontkende berichtgeving in NRC dat hij de hoofdredacteur van Panorama had gedwongen om een contract te tekenen waarin staat dat een verslaggeefster van het blad niet meer mag publiceren over No Surrender, de motorclub die Otto in 2013 heeft opgericht. „Ik heb dat contract niet opgesteld”, zo stelde hij. Volgens Otto heeft Willem van Boxtel dat gedaan en hem daar pas achteraf over geïnformeerd. Van Boxtel, oprichter van de Hells Angels, was indertijd lid van No Surrender.