Rechter: Goldman Sachs benadeelde Libiërs niet

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft Libische functionarissen niet omgekocht en de bank kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de 1,2 miljard dollar verlies met derivaten.

Dat heeft een rechter in Londen bepaald. Het Libische staatsfonds Libyan Investment Authority, een fonds met tientallen miljarden belegd vermogen dat is opgezet door de toenmalige dictator Gaddafi, leed grote verliezen op financiële producten die het van Goldman kocht. Die beleggingen werden vrijwel waardeloos in de bankencrisis van 2008.

Volgens het Libische staatsfonds werd het misleid door de Amerikanen met ingewikkelde complexe financiële producten die het eigenlijk niet goed begreep. Ook zouden de bankiers toenmalige functionarissen van het staatsfonds omgekocht hebben, was het verwijt. Dat gebeurde met cadeaus, buitenissig amusement zoals de inhuur van prostituees en een stageplaats bij Goldman voor een van de familieleden van een Libische functionaris.

Volgens de rechter was de stageplek „niet van materieel belang” voor de beleggingsbeslissing van de Libiërs. Ook is niet bewezen dat Goldman Sachs excessieve winst maakte op de transactie. De rechter noemde de relatie tussen de partijen niet afwijkend, maar gewoon voor een bank en haar cliënt. Al die tijd was duidelijk dat de bank producten verkocht om er winst mee te maken. Het aandeel noteerde vrijdagavond 1,7 procent hoger, op 170 dollar. (Bloomberg)