Rebellen vallen dorp aan

Doden bij strijd Centraal Afrikaanse Republiek

In het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn ten minste dertig doden gevallen bij gevechten tussen VN-militairen en oud-strijders van Seleka, een overwegend islamitische rebellenbeweging die in 2013 de christelijke president Francois Bozize verdreef. De strijders vielen met hakmessen het dorpje Kaga Bandaro aan en doodden een onbekend aantal burgers. De aanval zou een vergeldingsactie zijn voor de moord op een commandant van het leger, die voor de staatsgreep vocht bij de Seleka. Volgens een priester, getuige van de aanval, zijn er twee medewerkers van een humanitaire organisatie gedood en het hoofd van een onderwijsinstelling. VN-militairen zouden zeker twaalf strijders hebben gedood. De staatsgreep door Seleka leidde tot een burgeroorlog die aan duizenden, veelal islamitische burgers het leven kostte. Eind 2013 werd het regime verdreven en is er een overgangsregering aangesteld. Een VN-vredesmissie moeten zorgen voor veiligheid. Honderden voormalige Seleka-militanten hebben zich nu gehergroepeerd. (AP)