PvdA geeft nieuwe leden versneld stemrecht

Een eerder gedane belofte dat iedereen, ook niet-leden, de nieuwe lijsttrekker kan kiezen, bleek juridisch niet haalbaar.

Samsom en Asscher, twee van de (waarschijnlijke) kandidaten in de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap.
Samsom en Asscher, twee van de (waarschijnlijke) kandidaten in de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap. Foto Robin Utrecht/ ANP

De PvdA gaat nieuwe leden versneld bepaalde rechten geven waardoor ze kunnen stemmen in de verkiezing om het lijsttrekkerschap. Eerder pleitte kandidaat Jacques Monasch al voor een open verkiezing met ook stemrecht voor niet-leden, zoals eerder ook door het bestuur beloofd was.

Een woordvoerder van PvdA-voorzitter Hans Spekman bevestigt dat de partij heeft gezocht naar mogelijkheden om iedereen in Nederland mee te laten bepalen wie de partij zal leiden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat bleek juridisch echter onhaalbaar:

“Je wilt zeker weten dat iedereen maar één keer stemt. Dan moet je eigenlijk de koppeling maken met een gemeentelijke basisadministratie, maar was niet haalbaar. Dus moesten we iets anders verzinnen om de drempel om deel te nemen aan de verkiezing lager te maken.”

Wie nu voor twee euro per maand lid wordt van de PvdA krijgt daarom versneld ledenrechten, waaronder een code om te stemmen bij de aanstaande lijsttrekkersverkiezing. Normaal zou daar enige tijd overheen gaan, maar nu zal dat “al binnen enkele dagen” geregeld zijn.

Lees ook: ‘Arrogant links snapt kiezer niet’

Partij niet bang voor kaping strijd

De partij is niet bang dat de strijd ‘gekaapt’ zal worden door sympathisanten van één van de kandidaten nu een stem voor twee euro ‘te koop’ is:

“We richten ons nadrukkelijk op mensen met sociaal-democratische idealen die toch al nadachten over lidmaatschap.”

Flitsleden kunnen zich na de verkiezing weer uitschrijven. “Maar we hopen natuurlijk dat ze langer blijven hangen en zich niet alleen voor deze gebeurtenis aanmelden.

Lees ook: De strijd in de PvdA kan onbeschaafd worden

Tot nu toe zijn er twee kandidaten voor het lijstrekkerschap: de huidige fractievoorzitter Diederik Samsom en Jacques Monasch, die zich donderdag kandideerde. Verwacht wordt dat ook Lodewijk Asscher zijn deelname op korte termijn officieel zal bevestigen. Op 8 december moet bekend worden wie de PvdA gaat aanvoeren bij de komende verkiezingen.