‘Puur de werkelijkheid vastleggen is lastig’

Foto Rob Roos

“Een foto moet eerst en vooral weten te raken. Vervolgens gaat het om licht, compositie en techniek. Deze foto doet het allemaal, en ook nog eens in de juiste volgorde.”

Dat zegt gastjurylid Bas Meelker over de winnende foto van de vakjuryprijs van de maand september met als thema ‘Landschap’. En: “Deze foto bulkt van de emoties en sfeer.”

“Dit is een energiecentrale in de buurt van Thionville, in Frankrijk”, vertelt fotograaf Rob Roos (50, Kampen). “Ik was afgelopen mei afgestudeerd aan de Fotoacademie, ging op reis en zag onderweg die centrale roken. Ik ben er een paar keer omheen gereden en heb toen een mooi plekje opgezocht voor een foto. Ik heb een heel lange sluitertijd gebruikt, waardoor alles vervaagt en de stoom uit de centrale opgaat in de wolken. Ik koos voor zwart-wit om het dramatische, dreigende effect nog eens te versterken.”

Uitdaging

“Ik werk steeds vaker met verschillende technieken, waardoor je meer beweging en sfeer in het beeld krijgt. Puur de werkelijkheid vastleggen is sowieso lastig. Want zodra je op het knopje hebt gedrukt is de realiteit alweer anders. Ik vind het een uitdaging om er iets meer mee te doen, zowel technisch als inhoudelijk. Met deze foto wil ik de invloed laten zien van het menselijk handelen op de natuur.”

Statement

“Ik voel het voor mezelf bijna als een plicht om als fotograaf een boodschap over te brengen. Het is een cliché: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar we leven nou eenmaal in een beeldcultuur. Dus zet ik het beeld in als wapen. Om een statement te kunnen maken. Om mensen na te laten denken. En of dat nu met landschapsfotografie, portretten of reportages is – het maakt me niet uit. Als de boodschap maar overkomt. Klinkt misschien zwaar, maar de kern is: ik vind het fijn om mooie beelden te maken. En aangezien ik niet kan schilderen, doe ik het met fotografie. Simpel.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand oktober is Kleur.