Paleoliticum

Wand met tekeningen ontdekt in grot in Baskenland

Op de grottekeningen in Lekeitio zijn
Op de grottekeningen in Lekeitio zijn Foto AFP

Paarden, geiten en bisons. Zo’n zeventig. Allemaal volkomen gaaf. In Baskenland is in een grot een wand met tussen de 12.000 en 14.500 jaar oude rotstekeningen ontdekt. Op een persconferentie in Bilbao sprak archeoloog Diego Gárate van „een heiligdom” en „de spectaculairste en indrukwekkendste” tekeningen ooit op het Iberisch schiereiland ontdekt.

De tekeningen zijn aangetroffen in een grot bij het stadje Lekeitio, aan de kust in de provincie Biskaje. Sommige afbeeldingen zijn veel groter dan tot nu toe bekende grottekeningen – één paard is anderhalve meter lang. De grot in kwestie was al bij speleologen bekend, maar ligt hoog en heeft een nauwe ingang. De tekeningen liggen 300 meter diep en zijn op vier meter hoogte boven een richel aangebracht. Ook omdat sommige kleuren vrijwel zijn vergaan en alleen krassen in de rotswand resten, zijn ze niet eerder opgemerkt.

Archeoloog Garáte zei in El País dat hij en zijn team nog niet tot het einde van de grot zijn doorgedrongen. Sinds ruim tien jaar kammen archeologen systematisch de grotten van Baskenland uit. In die tijd zijn op elf plaatsen grottekeningen aangetroffen, terwijl voor 2004 slechts drie plekken bekend waren.

De grot wordt waarschijnlijk niet opengesteld voor het publiek, vanwege zijn ontoegankelijkheid en om de tekeningen te bewaren.