NVWA: afslanksupplementen via internet zijn schadelijk

Een jonge vrouw zou zijn overleden aan acute hartproblemen na gebruik van een afslankthee.

De afslankthee Emtea wordt via Marktplaats aangeboden en is schadelijk, aldus het RIVM.
De afslankthee Emtea wordt via Marktplaats aangeboden en is schadelijk, aldus het RIVM. Foto afbeelding van Marktplaats.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van voedingssupplementen die via internet als afslankmiddelen worden verkocht.
Het gaat om de producten Emtea, Irem natural en Niva detox die in theezakjes of in capsules zijn verwerkt.

De producten worden vooral via internet - webshops, Facebook en Markplaats - verkocht, maar soms ook aan de deur.

Jonge vrouw zou zijn overleden door gebruik afslankthee

Uit een analyse door onderzoekscentrum Rikilt en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er stoffen zijn aangetroffen die ook voorkomen in geneesmiddelen. Het gaat om het component sibutramine. Dit voormalig geneesmiddel, dat sinds 2010 niet meer mag worden verkocht, kan ervoor zorgen dat gebruikers last krijgen van duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. Verder zou het ook longproblemen en hart- en herseninfarcten kunnen veroorzaken.

De NVWA laat verder weten dat ze een melding hebben ontvangen van een jonge vrouw die zou zijn overleden aan acute hartproblemen na het gebruik van een dergelijke afslankthee. Daarnaast zijn er ook meldingen binnengekomen van mensen die ernstige bijwerkingen ervaren, zoals angst, hoge hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid en duizeligheid.

Consumenten worden “dringend afgeraden” om de betreffende producten te gebruiken. Verder heeft de NVWA een handelsverbod ingesteld om deze afslankmiddelen te verkopen. Kopers moeten melding doen bij de voedsel- en warenautoriteit wanneer ze één of meer van deze producten in hun assortiment hebben.