Nigeria

President Buhari wil vrouw ‘in de keuken’

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari ligt onder vuur van een deel van zijn bevolking nadat hij vrijdag zei dat zijn vrouw „in de keuken” thuishoort. Uitgerekend op bezoek bij Angela Merkel, een van de machtigste vrouwen ter wereld, moest Buhari reageren op een vraag over zijn kritische vrouw. Aisha Buhari zei in een interview dat ze bij een nieuwe verkiezing niet op haar man zou stemmen, tenzij hij zijn regering beter in de hand houdt.

„Ik weet niet tot welke partij mijn vrouw behoort, maar ze hoort in mijn keuken en mijn woonkamer en de andere kamer”, antwoordde Buhari. Angela Merkel, die naast hem stond toen hij dit zei, staarde hem eerst even aan en lachte enigszins, maar gaf geen commentaar.

De uitspraak kwam Buhari op sociale media op hoon te staan. Buhari is vaker aangevallen om zijn houding jegens vrouwen. Zo kreeg hij kritiek toen hij in 2015 na zijn aantreden slechts zes vrouwen in zijn kabinet benoemde. (BBC)