‘Minder minder’-uitspraak

Rechtbank wijst verweren Wilders af: proces gaat door

De strafzaak tegen politicus Geert Wilders kan eind deze maand gewoon beginnen. De Haagse rechtbank heeft alle zogeheten preliminaire verweren afgewezen die advocaat Geert-Jan Knoops namens de PVV-leider vorige maand aanvoerde tegen het houden van een proces.

De rechtbank zei vrijdag dat aan „volkvertegenwoordigers een ruime uitingsvrijheid moet worden gegund” maar dat politici ook gezien hun „belangrijke maatschappelijke functie moeten vermijden in hun openbare uitingen intolerantie te voeden”. Waar tussen beide beginselen precies de grens ligt, zal na een uitgebreide inhoudelijke behandeling worden beoordeeld.

Wilders wordt door het Openbaar Ministerie in Den Haag vervolgd wegens zijn zogeheten ‘minder-minder’-uitspraak over Marokkanen. De politicus wordt verweten dat hij op 19 maart 2014 in Den Haag „zich tezamen en in vereniging met (een) ander(en), in het openbaar, mondeling, opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen, te weten Marokkanen, wegens hun ras.”

Knoops betoogde vorige maand dat het OM een „politiek proces” voert tegen Wilders.

    • Marcel Haenen