‘Minder, minder’-proces tegen Wilders gaat door

De Haagse rechtbank heeft de zogeheten preliminaire verweren, die Wilders’ advocaat aanvoerde tegen het houden van een proces, allemaal afgewezen.

Foto Remko de Waal / ANP

De strafzaak tegen politicus Geert Wilders kan eind deze maand gewoon beginnen. De Haagse rechtbank heeft alle zogeheten preliminaire verweren afgewezen die advocaat Geert-Jan Knoops namens de leider van de PVV vorige maand aanvoerde tegen het houden van een proces.

De rechtbank zei vrijdag dat aan “volkvertegenwoordigers een ruime uitingsvrijheid moet worden gegund” maar dat politici ook gezien hun “belangrijke maatschappelijke functie moeten vermijden in hun openbare uitingen intolerantie te voeden”. Waar tussen beide beginselen precies de grens ligt, zal na een uitgebreide inhoudelijke behandeling worden beoordeeld.

Wilders wordt door het Openbaar Ministerie in Den Haag vervolgd wegens zijn zogeheten ‘minder-minder’ uitspraak over Marokkanen. De politicus wordt verweten dat hij op 19 maart 2014 in Den Haag “zich tezamen en in vereniging met (een) ander(en), in het openbaar, mondeling, opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen, te weten Marokkanen, wegens hun ras”.

Knoops betoogde vorige maand dat het OM een “politiek proces” voert tegen Wilders. Justitie is er volgens de advocaat op uit de PVV te beschadigen. De strafrechter behoort volgens hem hieraan niet mee te werken. De door het OM gewraakte uitlatingen van Wilders zijn politieke opvattingen waar de kiezer in de stembus over moet oordelen. Het is niet aan de strafrechter hierover te oordelen, aldus de raadsman. Een beslissing van de strafrechter zou een uitspraak zijn over een partijprogramma “dat door een miljoen Nederlanders wordt omarmd”.

Wilders vond ook dat het OM zich schuldig maakte aan willekeur door hem te vervolgen terwijl andere politici die vergelijkbare uitlatingen deden over Marokkanen vrijuit gaan. De rechtbank verwerpt dat betoog.

“Deze uitlatingen kunnen, vanwege de afwijkende tijd, plaats en/of context, naar het oordeel van de rechtbank nìet op een lijn worden gesteld met de uitlatingen van de heer Wilders. Het zijn niet gelijke gevallen en daarom is geen sprake van schending van het gelijkheidsbeginsel.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vervolgd voor wat miljoenen mensen vinden.

#politiekproces #pleurop https://t.co/02Ej0ItrY9

Wilders en Knoops waren vandaag zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Vanaf 31 oktober wordt de strafzaak tegen de verdachte inhoudelijk behandeld. Voor het proces zijn drie weken uitgetrokken.