Macedonië

Demonstraties Skopje tegen de regering

Met twee maanden te gaan voor de verkiezingen, lopen de politieke spanningen in Macedonië op. Eerder deze week gingen duizenden aanhangers van de sociaal-democratische oppositiepartij in Skopje de straat op uit protest tegen de regering. „We schrijven geschiedenis, werpen de regering omver en zullen onze vrijheid terugkrijgen”, zei oppositieleider Zoran Zaev van de Sociaal Democratische Unie van Macedonië tijdens het protest. De demonstratie was de eerste sinds juni dit jaar, toen oppositie en aanhangers van de regering dagelijks de straat op gingen uit protest tegen de politieke problemen in het land. Sinds 2015 bevindt Macedonië zich in een diepe politieke crisis, toen gespreksopnames van zo’n 20.000 personen op straat belandden. Oud-premier Nicola Grujevski van de partij VRMO-DPMNE kreeg de schuld van het schandaal en trad af. In september besloten partijleiders tot vervroegde verkiezingen om een einde te maken aan de politieke strijd in het land. Twee keer eerder werden verkiezingen uitgesteld. (NRC)