Lijst der Lage Landenliedjes

Muziek

Zaterdag wordt het populairste Nederlandstalig lied gekozen. Wordt het een Nederlands of een Vlaams chanson?

©

Welk Nederlandstalig lied is het populairste van allemaal? Is het een klassiek chanson als Het dorp van Wim Sonneveld, Testament van Boudewijn de Groot of Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List? Of is het een Vlaams nummer dat in Nederland veel minder bekend is?

Zaterdagmiddag, tussen 5 en 6 uur, is de uitslag bekend. De hele dag zendt NPO Radio 5 de eerste top-100 van het Nederlandstalige lied uit, de zogenaamde Lage Landenlijst, die samen met de Taalunie en de Vlaamse zender Radio 1 is samengesteld.

De lijst is in fases ontstaan. Eerst heeft een jury, mede op basis van een enquête onder beroepskenners van het Nederlandse lied, een top-100 opgesteld. Daaruit heeft het publiek een top-10 gekozen. Hoe de echte volgorde zal zijn, wordt bepaald door een tweede populariteitsverkiezing waarvan de uitslag dus pas deze zaterdagmiddag bekend wordt.

De kanshebbers:
nederlandstaligelied

Nederlandse en Vlaamse nummers zijn gelijk verdeeld in deze lijst. Daardoor staan er titels op die in Nederland weinig herkenning oproepen, terwijl ze in Vlaanderen tot het nationale cultuurgoed behoren.

Eén artiest steekt in de top-100 boven alle anderen uit, omdat hij met maar liefst vier nummers is verkozen: Boudewijn de Groot. Behalve zijn top-10-lied Testament haalden ook de hits Meneer de President, Verdronken vlinder en Zonder jou de top-100-lijst. En er staat zelfs nog een vijfde nummer op zijn naam: het door Ramses Shaffy en Liesbeth List gezongen Pastorale waarvan Boudewijn de Groot de muziek schreef.

Drie artiesten staan drie keer in de top-100: Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en Raymond van het Groenewoud, die daarmee de hoogst scorende Vlaamse artiest is.

Globaal gezien hebben de jaren zestig en zeventig de meeste nummers in deze lijst opgeleverd. Een enkeling, zoals Ik zou wel eens willen weten van Jules de Corte, dateert uit de jaren vijftig. Maar er is ook op recenter repertoire gestemd, van artiesten als De Jeugd van Tegenwoordig (Sterrenstof), Extince (Spraakwater) en Typhoon (Surfen). En ook van de cabaretières Claudia de Breij (Mag ik dan bij jou) en Yentl en De Boer (Ik heb een man gekend).

Opvallend is voorts dat de top-10 één nummer bevat waarvan de muziek niet in eigen land werd geschreven. Het dorp van Wim Sonneveld is immers een Nederlandse tekst op het lied La montagne van de Franse chansonnier Jean Ferrat.