Leiderschapsverkiezing

Sneller stemrecht PvdA-leden

De PvdA gaat nieuwe leden versneld rechten geven waardoor ze kunnen stemmen in de verkiezing om het lijsttrekkerschap. De partij komt daarmee tegemoet aan een klacht van kandidaat Jacques Monasch, die een open verkiezing wil met ook stemrecht voor niet-leden, zoals eerder ook door het bestuur beloofd was. Een woordvoerder van PvdA-voorzitter Hans Spekman bevestigt dat er is gezocht naar mogelijkheden om iedereen in Nederland mee te laten bepalen wie de partij gaat leiden. Dat bleek juridisch onhaalbaar. Wie nu voor twee euro per maand lid wordt, krijgt versneld ledenrechten, waaronder een code om te stemmen bij de lijsttrekkersverkiezing, 8 december. De partij is niet bang dat de strijd ‘gekaapt’ zal worden door sympathisanten van één van de kandidaten, nu een stem voor twee euro ‘te koop’ is: „We richten ons nadrukkelijk op mensen die toch al nadachten over lidmaatschap.” Flitsleden kunnen zich na de verkiezing weer uitschrijven. „Maar we hopen natuurlijk dat ze langer blijven hangen.” Tot nu toe zijn er formeel twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap: Diederik Samsom en Jacques Monasch. (NRC)

Het pamflet van Jacques Monasch Opinie, pagina 7