Koerdische voetballers strijden voor onofficiële wereldtitel

The Guardian volgde in een documentaire het Koerdisch voetbalelftal op het Conifa-wereldkampioenschap in de autonome republiek Abchazië.

Foto still uit documentaire van The Guardian.

Terwijl landgenoten strijden tegen terreurbeweging Islamitische Staat, bereiden voetballers van Iraaks-Koerdistan zich voor op het Conifa-wereldvoetbalkampioenschap voor niet-erkende landen. De Britse krant The Guardian maakte een bijzondere documentaire over dit elftal.

Gastland is Abchazië, een autonome republiek binnen Georgië. Door Rusland erkend als onafhankelijke staat. Andere deelnemende onofficiële naties zijn onder meer Noord-Cyprus, Somaliland, Padania (beweging gesteund door Liga Nord die ijvert voor onafhankelijkheid van een noordelijk deel van Italië) en de Koreanen in Japan.

Lees bij RadioFreeEurope meer over de wereldkampioenschap van niet-erkende landen: Bigger Than Dominoes: Abkhazia Pins Hopes On Soccer Cup For Outsiders

‘Zonder Peshmerga zou ik niet kunnen voetballen’

Vlak voor vertrek geeft de voorzitter van de voetbalbond nog een motivatiespeech: “niets is vergelijkbaar met het dragen van het voetbalshirt van Koerdistan”. Het Koerdische nationale team gaat voor de wereldtitel, maar de weg ernaartoe is niet makkelijk. Er is gebrek aan geld. Zo draagt keeper Sarhank Mohsin handschoenen gemaakt door zijn moeder. Ze naait er de logo’s van Adidas en Nike op.

Ook heeft het elftal geen talloze verzorgers, zoals wel bij de nationale teams op het WK voetbal in Brazilië. De keeper strijkt zelf z’n shirt, een andere speler pompt de ballen op.

Daarnaast is de oorlog nooit ver weg. Middenvelder Mihran Kasro is tevens Peshmerga: soldaat in het Koerdische leger. “Zonder Peshmerga, zou ik niet kunnen voetballen”, zo laat hij weten, want “zonder hen zou IS hier de baas zijn, zoals in de [Noord-Iraakse stad] Mosul”.

Het kampioenschap begint goed. Koerdistan wint de eerste wedstrijd met 3-0 tegen Szekerland (bevolkingsgroep binnen de Hongaarse minderheid in Roemenië). Na afloop is er feest, de voetballers zingen in de bus:

“Oh, my dear Peshmerga, revolutionary, heroic. Its your sacred name that has become our people’s mantra”.

Ook de tweede wedstrijd wordt gewonnen. Maar dan volgt in de kwartfinale de kraker tegen het zeer sterke Padania. Lukt het Koerdische elftal om na vijf nederlagen nu wel te winnen tegen het Padaniaas elftal? Bekijk hier de documentaire: