Opinie

Kleedkamergeklets in 1991

De waan van gisteren – een wekelijks opinierubriekje in 200 woorden

De kleedkamer in het Cambuurstadion. Foto ANP / Sander Koning

Zo lomp Trumps „grab them by the pussy”, zo listig zijn verweer: „Locker room banter.” Kleedkamerklets met Billy Bush, medespeler in een tv-show uit 2005. ‘Trump’s locker room is his safe space’, kopte The New Yorker. Werd hij dan zélf aangerand?

Toch is de kleedkamer allesbehalve ‘safe’ voor mannen, leert Timothy Curry in Sociology of Sport Journal (Ohio State University, ‘91). In een praktijkvoorbeeld krijgt een trainer lucht van een kleedkamergesprek over relatieproblemen. „Verlaat de kleedkamer”, briest hij. „Dit is de plek voor echte mannen.” Een ander wordt geplaagd vanwege zijn paarse onderbroek. „Kreeg je ook nog oorbellen voor Kerst?”

Inhoudelijk is er volgens Curry verschil tussen luide en gedempte kleedkamerpraat: „Een-op-een speelt seksuele competitie nauwelijks een rol. Dat zijn vaak gesprekken over persoonlijke zorgen. Bang om geridiculiseerd te worden, wordt dit op gedempte toon gevoerd.” Verheffen spelers hun stem, dan verandert de inhoud: „Dan praten ze over vrouwen als objecten. Seksuele competitie ter versterking van hun imago als praktiserend heteroseksueel.”

Billy lachte om Donald en werd geschorst, maar de wetenschap oordeelt milder. En Trump? Die beschouwt de hele wereld als zijn kleedkamer. Daarin is vrouw noch man veilig.

Meer afleveringen:
Koninklijke goedkeuring homo
Laat Groningen alsnog jubelen
Met Mieke Telkamp naar Mars
Kleedkamergeklets in 1991
Chaos in de klas van 1878