Kerkklokken luiden mag van de SGP, Allahu akbar roepen niet

Voorstel verkiezingsprogramma

SGP-leider Kees van der Staaij vindt oproep tot gebed vanuit minaret niet passen bij “onze culturele gebruiken”.

De Marokkaanse An-Nasr moskee in Huizen.
De Marokkaanse An-Nasr moskee in Huizen. Foto ANP / Koen van Weel

De SGP wil de islamitische gebedsoproepen verbieden. Een christelijke partij die de godsdienstvrijheid van ánderen in de weg zit? Het leidde vrijdag tot verbaasde reacties.

Partijleider Kees van der Staaij kwam ermee in het AD en op televisie. Zijn uitleg: zulke oproepen passen niet bij „onze culturele gebruiken”. ‘Allahu akbar’, zei hij ook, wordt soms geroepen door moslims die „mensen de keel afsnijden”. „Dan is een wat bescheidener manifestatie in de openbare ruimte alleszins redelijk.”

De tekst gaat verder onder de tweet.

De SGP was óók verbaasd. Maar dan over de ophef. Dit hebben we altijd al gezegd, klinkt het in de partij. Als standpunt is het inderdaad niet nieuw. In 2009 riep Van der Staaij al eens op tot „wijze terughoudendheid” bij culturele uitingen die bijdragen aan „gevoelens van vervreemding en van aantasting van de historische Nederlandse identiteit”. In het verkiezingsprogramma van 2012 stond een soortgelijke passage.

Eerste concrete voorstel voor verbod

Het is wel voor het eerst dat de SGP een concreet voorstel doet om de oproepen te verbieden. De grondwet veranderen, dat hoeft niet. Er is een wet die „openbare manifestaties” regelt. Daarin staat dat „klokgelui”, maar ook „oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging” zijn toegestaan. Die wet kun je aanpassen.

De SGP vindt dat niet alle religies gelijk behandeld hoeven te worden. In de openbare ruimte mag volgens de partij de islam best ingeperkt worden, omdat Nederland een christelijke traditie heeft.

Het lijkt vooral een tactische zet van de SGP om dit punt nu al, twee weken voor de presentatie van het verkiezingsprogramma, zo nadrukkelijk in de publiciteit te brengen. De SGP zou graag kiezers weghalen bij de VVD, de PVV en het CDA om zo een vierde zetel te bemachtigen.

Was het ook een tactische zet om dit naar buiten te brengen op de dag dat de ChristenUnie met het verkiezingsprogramma kwam? Dat is toeval, zegt een woordvoerder. Het idee was om het plan al op donderdag naar buiten te brengen, maar dat lukte niet. „Er is geen enkele sprake van geweest dat we hun feestje wilden verstieren.”