Kenzo en Brahim

Mohammed is Mo, Abdel wordt Appie en van Brahim maken we gewoon Bram. Zo noemt iedereen hem in de Rimboe. Toch zegt hij zachtjes dat hij liever heeft dat ik hem bij zijn echte naam noem. Hij is vijftien jaar en heeft twee zussen en twee grote tweelingbroers. Hij is daarmee de benjamin van de Marokkaanse familie die boven de dierenwinkel woont.

„Hij kwam hier als kleuter al naar de dieren kijken”, zegt eigenaar Esdra.

Soms kreeg Brahim een dier mee. Om te zien of het wat was, zo’n hamster of vogel in huis. Maar het duurde nooit lang. Na een paar dagen bracht hij ze weer terug. „Ik kon er niet goed voor zorgen.”

Iedere dag komt hij wel even buurten. Als hij boodschappen voor zijn moeder gaat doen, neemt hij altijd een zak apenkoppensnoep mee voor Esdra.

„Ik word te zwaar door Bram!” zegt Esdra, terwijl hij op zijn buik klopt.

Brahim ziet er strak uit, met een zwarte spijkerbroek en een sweatshirt van Kenzo, het luxemerk dat volgens de Marokkaanse dedicated followers of fashion nu hét merk is om mee te pronken. Niet Gucci, „want dat is gewoon riem, pet, tas en verder niks, die hebben alle boys sowieso als standaarduitrusting”.

Het sweatshirt heeft een grote tijgerapplicatie, met het logo tussen de geborduurde tijgertanden geklemd. Brahim telde er 240 euro voor neer. Boven heeft hij er nog een paar, ook in die prijsklasse. Hij wast ze zelf, op de hand.

Brahim zit tegenwoordig goed in zijn slappe was. Vorig jaar had hij nog een baantje als vakkenvuller. Na school, het Scheepvaart en Transport College, fietste hij dagelijks naar de lokale super om te werken.

Maar hij wilde meer verdienen. En dus deed Esdra een goed woordje voor hem bij zijn tante Pup en ome Hans, de uitbaters van biologische snackbar de Eekhoorn in het Kralingse Bos. „Ze twijfelden, en toen zijn we er samen een prakkie gaan eten en toen mocht hij het een maandje proberen bij de afwas.”

Brahim toonde zich zo toegewijd dat hij al snel promotie maakte. Als Esdra en ik een keertje langs gaan, loopt hij in de bediening en mag hij lekker patatjes bakken voor ons. En hij spaart. „Voor mooie dingen.”

    • Mieke van der Linden