Thorn, Limburg. Vijvere is de naam van een legendarische verdwenen stad die ooit tussen Kessenich en Thorn in Limburg gelegen zou hebben. Foto: John van Hamond.

Interview

Het spookt in Nederland: ga griezelen op locatie

Het wemelt van de spoken. NRC trof ze op vijf plaatsen in Nederland. Je kunt ze in de herfstvakantie bezoeken.

Angst in het donker, geluiden in de nacht. Er bestaan veel fijne verhalen om kinderen (en grotere mensen) bang te maken. Sssst, wat hoor ik? Stap, plok. Stap, plok. Dan klinkt een diepe stem: ‘Wie heeft mijn gouden beentje?’

Mail het antwoord op de vragen bij de vijf spookverhalen naar spookverhalen@nrc.nl. Aan het einde van de herfstvakantie verloot NRC het complete spel De Weerwolven van Wakkerdam (met alle uitbreidingen) onder de goede inzendingen.

Spookverhalen zijn geen import uit halloween-gek Amerika, bangmakerij bestaat al in de Lage Landen sinds hier mensen wonen. In 1.001 verzamelingen zijn die verhalen terug te vinden. De makkelijkste is verhalenbank.nl van het Meertensinstituut (zoek op ‘spook’). Sommige stammen uit de negentiende eeuw of eerder, maar andere verhalen zijn recent. De killerclowns hebben er ook al een plaatsje gevonden.

Er zijn weerwolven die meisjes lastig vallen, begrafeniswagens die bewegingsloos worden bij de grenspaal die de dode ooit valselijk verzet had, en tolgaarders die ook heksen zijn.

Ooit werd gedacht, ook door de gebroeders Grimm, dat volksverhalen oerverhalen waren, gevuld met grote wijsheid die teruggaat tot de diepste heidense tijden. Maar niemand neemt dat idee nog serieus. In de grote collectie van het Meertensinstituut staat dan ook alles door elkaar, moderne broodje-aapverhalen naast traditionele. De verhalen zijn vrolijk én grimmig. En vaak op locatie. NRC lichtte er een paar uit om in de herfstvakantie nader te bekijken.

Klik op de playknoppen hieronder om de spookverhalen te beluisteren. Ga je naar een of meerdere plekken waar de spookverhalen zich afspelen? Download dan de verhalen als mp3 op je mobiele telefoon, dan kan je ze ter plekke beluisteren.

De Ellendelingen van Ellertsveld

In Schoonoord kun je het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’ bezoeken. Daar is te zien hoe mensen in deze streek geleefd hebben, in plaggenhutten en Saksische boerderijen. Ook is er een ouderwets schooltje en een gevangenis. Op het museumterrein staat ook een herberg. Waarvan zijn de plaggen op de daken van de plaggenhutten op het terrein gemaakt?

De Spoken van Zwammerdam

Bezoek de resten van Nigrum Pullum op het terrein van Ipse de Bruggen, een instelling voor verstandelijk en meervoudig gehandicapten. Bij het bezoekerscentrum bij Nigrum Pullum (De Haven, Spoorlaan 19, Zwammerdam) is een mooie tentoonstelling ingericht over de Romeinen ter plaatse. En er is een grand café. Welk enkele boom staat midden in het castellum?

Het Meisje achter de Muur

Elke laatste zondag van de maand is er een rondleiding door het Paushuize, om 11 uur. Zie paushuize.nl Hoeveel treden telt de trap die voor het Paushuize afdaalt naar het water van de Kromme Nieuwe Gracht?

De Schimmen van het Solse Gat

Het Solse Gat is bereiken vanaf de parkeerplaats op de Spielderweg, bij Drie. Daar begint een wandelroute door het Speulderbos en daar is ook restaurant Het Boshuis Welke naam staat onder de dichtregel op een van de bankjes bij het Solse Gat?

De Verdrinking van Vijvere

De Vijverbroek is een natuurgebied aan de grens van België. Door het gebied lopen wandelroutes van 4,8 tot 8,2 kilometer. De kortste beginnen en eindigen in het ‘witte stadje’ Thorn. Je kunt daar een pannenkoek eten bij de Pannekoekenbakker. In Thorn staat de abdijkerk. Hoeveel personen hangen er in aan het gewelf?