Groente op Mars, robot in de klas

Klokhuisprijs

Groenten kweken op Mars of robots op de basisschool? Welk onderzoek is het interessantst voor kinderen en krijgt straks een prijs?

Foto Istock

Je hebt vast vorige week gehoord over die knappe onderzoekers die een Nobelprijs hebben gewonnen. Zoals de Nederlander Ben Feninga die supersupersuperkleine autootjes heeft laten rijden. En misschien weet je ook wel dat wetenschappers hebben uitgezocht dat ook één glas bier al slecht voor je is.

Eigenlijk is er elke dag wel wetenschappelijk nieuws. Maar de autootjes van Ben zijn te klein om mee te spelen. En bier of wijn drink jij niet. Toch is er wetenschappelijk onderzoek dat wel van belang is voor kinderen.

Welk onderzoek? Dit vroegen de makers van het Klokhuis aan de universiteiten in Nederland. Het Klokhuis is een fantastisch televisieprogramma, dat ingewikkelde zaken simpel uitlegt. De universiteiten stuurden 35 onderzoeken op die interessant zijn voor kinderen. De mensen van het Klokhuis hebben de inzendingen bekeken, met 16 leerlingen uit groep 7 en groep 8 van de basisschool. Samen hebben zij 6 onderzoeken uitgekozen en daaruit gaan ze een winnaar kiezen. Die krijgt op 2 november de Klokhuisprijs voor het interessantste onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

Kanshebber is bijvoorbeeld het onderzoek naar de vraag: kun je om groenten kweken op Mars. „Daarover zeiden de kinderen: als wij straks groot zijn willen we dat dit geregeld is”, vertelt Julia Vrenken. Julia is van het InScience-Festival, waar de prijs wordt uitgereikt. Andere kanshebbers zijn onderzoeken naar robots op de basisschool en naar de vraag: waarom huilen mensen, bijvoorbeeld sporters die winnen? Zal de winnaar van de Klokhuisprijs straks huilen?