Recensie

Geen ontsnappen meer mogelijk

Recensie

Sony brengt een virtual reality bril uit voor de Playstation spelcomputer. De bril is goedkoper dan de concurrentie, maar niet zonder tekortkomingen.

In
In ©

Oeps. Het is even wennen als je na een uurtje gamen met een virtual reality-bril weer achter een normaal beeldscherm kruipt: de letters dansen nog even door. De fictieve wereld van Sony’s nieuwste gadget dolt met je oriëntatievermogen, net als de andere brillen die je een interactieve 360-graden wereld voorschotelen. Een wereld vol moordlustige clowns, happende haaien en brullende racewagens. Virtual reality is de beste manier om je te verliezen in een spel. Daarin kan de meest populaire gameconsole van dit moment niet achterblijven.

In 2014 toonde Sony de eerste proefversie van een bril met een hoge refresh rate (snelle aanpassing van het beeld aan je bewegingen, om misselijkheid te voorkomen). Het uiterlijk is sindsdien amper veranderd: de Playstation VR oogt als een ruimtehelm met blauwe lampjes. Die zijn er om je hoofd te volgen met de camera, die je op het tv-scherm klikt. Om je handen te gebruiken in een spel, gebruik je Move-controllers, twee snoerloze joysticks die al beschikbaar waren voor de vorige Playstation. Om de hele kabelwinkel aan te sluiten ben je een half uurtje bezig. Het beeld wordt via een hdmi-kabel doorgelust naar de gewone tv, zodat omstanders kunnen meekijken wat je aan het uitspoken bent.

Beduidend goedkoper

Sony biedt voor 540 euro (400 voor de bril en het extra computertje, 60 euro voor de camera en 80 euro voor de bijbehorende Move-controllers) een complete virtual reality-ervaring. Voor een Playstation spelcomputer ben je nog eens bijna 400 euro kwijt. Dat is, alles bij elkaar, toch beduidend goedkoper dan de HTC Vive (899 euro) en de Oculus Rift (699 euro). Die hebben beiden een snelle computer nodig, waarvoor je nog eens een kleine duizend euro moet rekenen. HTC werkt in de VS inmiddels samen met HP aan een combinatiedeal: 1.500 dollar voor een pc en de bril.

De Playstation VR heeft z’n tekortkomingen. Met name de beeldkwaliteit laat te wensen over. Je ziet duidelijk de losse pixels, zeker in het meegeleverde racespel. Het gebied waar het plaatje haarscherp is, blijft beperkt. De bril laat bovendien een randje licht door dat soms weerkaatst in de lens. Dat doet afbreuk aan de ‘immersive ervaring’: het onderdompelen in een andere werkelijkheid. Even de bril opzetten om een Netflix-serie in bioscoopformaat te kijken is ook al geen pretje: het scherm schuift vanzelf omhoog of opzij. Dat dwingt je opnieuw te kalibreren.

De bewegingsruimte van de Playstation VR is beperkt. Je loopt al snel buiten het speelveld. Wie echt wil rondwandelen in een andere wereld kan het beste de HTC Vive kiezen, die een speelveld van vijf bij vijf meter creëert.

Zombieclowns

Genoeg gezeurd over de grafische beperkingen, want de Playstation VR blinkt uit in software. Er zijn dit jaar tientallen spellen beschikbaar. De test-set wordt geleverd met onder meer Valkyrie (schieten in de ruimte), Driveclub (racen) en Rush of Blood (zombieclowns in een verlaten pretpark). Ook kindvriendelijke, simpeler spellen zijn voorhanden, zoals TumbleVR (3D blokkendoos) en Job Simulator (welkom in het kantoor van de jaren tachtig). Ook leuk: de voetbaltraining in Headmaster en een balspelletje in VR Worlds dat je laat ‘overkoppen’ met de computer. Het is een 3D-variant op het aloude Pong en nog even verslavend als die eerste Atari-versie uit 1972.

Hartslag omhoog

Er is niet zo gek veel grafische krachtpatserij nodig om je te verplaatsen in een andere wereld; je ogen houden de rest van je lichaam al heel snel voor de gek. Valkyrie is an sich geen spectaculair spel, maar mijn evenwichtsorgaan protesteert heftig bij elke zijwaartse looping. In Rush of Blood kruipt de hartslag sneller omhoog dan in elk ander schietspel, omdat er met een bril op je hoofd geen ontsnappen mogelijk is aan de bloeddorstige pretparkbewoners.

Dat maakt de Sony Playstation VR, ondanks zijn beperkingen, toch een feestje. Het is een van de meest laagdrempelige manieren om nu kennis te maken met virtual reality en geeft het Playstation-platform een nieuwe impuls. Er is een goedkopere optie: je telefoon klikken in een houder, zoals de Samsung Gear VR of Google Daydream (vanaf november). Maar die bieden nog niet de rijkdom van Sony’s gamewereld.