Echtgenote bekritiseert Nigeriaanse president

Kritiek is de Nigeriaanse persident niet vreemd, maar nu kwam het wel uit heel onverwachte hoek.

Foto Drew Angerer/Getty/AFP

De echtgenote van de Nigeriaanse president Muhammadi Buhari heeft openlijk haar twijfel uitgesproken over het beleid van haar man. In een interview met de BBC zei Aisha Buhari dat haar man het grootste deel van de topfunctionarissen binnen zijn regering niet persoonlijk kent, maar heeft aangesteld op instigatie van anderen.

„Als zijn echtgenote heb ik besloten dat wanneer dit tot 2019 zo doorgaat, ik geen campagne voor hem ga voeren. Nooit meer.”

Buhari’s verklaring is opmerkelijk, aangezien zij zich weinig laat zien in de politiek.

Corruptiebestrijding

De vorig jaar gekozen oud-generaal Buhari maakte corruptiebestrijding en de strijd tegen terreurgroep Boko Haram tot speerpunten van zijn beleid. Sinds enkele jaren houdt Boko Haram delen van het Nigeriaanse noorden en aangrenzende regio’s in de buurlanden Tsjaad en Kameroen in zijn greep. Aisha Buhari noemde de verbeterde veiligheidssituatie in het noorden als de grootste prestatie van de regering. Ze zei niet te weten of haar man in 2019 zal meedoen aan de verkiezingen.

Onlangs luidde Unicef de noodklok over een dreigende hongersnood in gebieden die tot voor kort in handen waren van Boko Haram. In totaal zouden meer dan vier miljoen mensen, waaronder bijna een half miljoen kinderen, ernstige voedseltekorten hebben (NRC).