‘Drugshandelaren hebben pasjes van overslagbedrijven in haven’

De gemeente moet zelf investeren in de capaciteit van de politie als het Rijk niet over de brug komt met meer geld voor het bestrijden van drugshandel via de haven. Dat vindt gemeenteraadslid Lars Sörensen van Leefbaar Rotterdam.

Hij wil opheldering van het stadsbestuur naar aanleiding van een deze week via De Telegraaf uitgelekt ‘zwartboek’ van douaneambtenaren waarin onder meer staat hoe drugscriminelen de containerterreinen in het Rotterdamse havengebied infiltreren. „Ze kunnen instabiliteit in de stad veroorzaken. We zitten niet te wachten op een reeks liquidaties zoals je in Amsterdam gehad hebt.”

Nadat een drugscontainer van een schip gaat, belandt die bij een overslagbedrijf in de Botlek. „Drugshandelaren komen met pasjes van dat bedrijf het terrein op en beschikken over lijsten waarop staat waar de container staat”, zegt Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP). Zij hoorde dat van Rotterdamse douaniers die haar een overzicht gaven van lekken in het havengebied. „Als er zoveel pasjes circuleren onder drugshandelaren kan het bijna niet anders dan dat er sprake van corruptie is binnen de overslagbedrijven”, zegt Kooiman.

Douaniers luidden de noodklok na de claim van staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) dat de bestrijding van de smokkel van cocaïne „succesvol” is omdat de vangst ten opzichte van 2015 verdubbelde.

Oorzaak daarvan is volgens de douaniers echter dat de cokesmokkel is geëxplodeerd omdat het makkelijk is de douane te passeren. Dat zou komen doordat ze met te weinig man zijn. „Er rijden per nacht twee man rond in een auto”, zegt Kooiman. „Dat is te weinig. Het havengebied is vijftig kilometer lang. Soms laten ze truck met een container waarvan ze vermoeden dat er drugs inzitten doorrijden omdat ze onderbezet zijn.”

Dat de smokkel van cocaïne via de Rotterdamse haven groeit, zegt ook raadslid Sörensen. „Ik sprak erover met politiechef Frank Paauw van Rotterdam. Er is zoveel cocaïne op de markt dat de prijs niet daalt als de politie een paar ton onderschept.”