Dijkhoff grijpt in bij tbs-kliniek Woenselse Poort

Volgens medewerkers en (ex-)cliënten is er sprake van drugsgebruik, intimidatie en onvoldoende toezicht in de tbs-kliniek.

GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven.
GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. Foto Lex van Lieshout / ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) grijpt in bij tbs-kliniek de Woenselse Poort in Eindhoven. De kliniek is onvoldoende veilig voor medewerkers en bewoners. Dijkhoff noemt de situatie “ernstig” in een brief aan de Tweede Kamer. Hij stelt een “externe procesbegeleider” aan om de kliniek te ondersteunen bij de noodzakelijke veranderingen.

De Woenselse Poort is het eens met de conclusies van Dijkhoff, schrijft de kliniek op haar website:

“We herkennen en erkennen deze conclusies van de Inspectie en we zijn doordrongen van de ernst van de situatie.”

Drugsgebruik en relaties

In september kondigde de staatssecretaris aan dat hij de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek zou laten doen naar de forensisch psychiatrische kliniek in Eindhoven. Dat deed hij naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Brabant, waarin tientallen betrokkenen alarm sloegen over onveilige situaties bij de Woenselse Poort. Volgens (ex-)medewerkers, cliënten, advocaten en nabestaanden is er sprake van grootschalig drugsgebruik, intimidatie, onvoldoende toezicht en liefdesrelaties tussen personeel en cliënten in de tbs-kliniek.

De inspectie concludeert nu dat sprake is van intimidatie en verbale en fysieke agressie door bewoners. Medewerkers doen vaak geen aangifte uit angst voor represailles door cliënten. Dit mede omdat de aangifte, volgens hen, niet meer op naam van de kliniek kan worden ingediend. De beschikbaarheid van soft- en harddrugs is ook vastgesteld.

De inspectie constateert dat de personele bezetting zowel kwalitatief en kwantitatief onder de maat is. Er is onvoldoende contact en toezicht op de bewoners. Bovendien laat het management steken vallen: er is onvoldoende steun en sturing. Toch onderstreept de inspectie dat de betrokkenheid, loyaliteit en inzet van de medewerkers van de Woenselse Poort.

Maatregelen

De kliniek schrijft dat onder meer de instroom van nieuwe cliënten op een andere manier zal worden vormgegeven en dat extra maatregelen worden genomen om de aanwezigheid van drugs tegen te gaan.

Ook gaat zij aan de slag met het personeelsbestand. Met een wervingscampagne moet nieuw personeel aangetrokken worden. Om personeel beter te ondersteunen worden teamleiders aangesteld en zal een “veranderdirecteur met veel ervaring in het forensisch werkveld” aan de directie worden toegevoegd.

De kliniek zal vóór 19 oktober haar plan van aanpak naar het ministerie sturen. Begin 2017 komt de inspectie weer langs om te bekijken hoe het verbeterproces verloopt.