Delhaize Antwerpen

18 jaar cel na zwavelzuuraanval

Een 41-jarige Nederlander is in Brussel veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor het gooien van zwavelzuur naar een schoonmaakster in een Delhaize in Antwerpen. Hij wordt veroordeeld voor poging tot moord en moet 2,3 miljoen euro schadevergoeding betalen. Dat melden Belgische media.

Jelle F. gooide in februari 2015 zuur in het gezicht van een 52-jarige schoonmaakster bij een Antwerpse vestiging van de Belgische supermarktketen Delhaize. Ze lag weken in coma. De aanval was volgens F., een jurist uit Amsterdam, een wraakactie op „de maatschappij”. F. liep enkele weken later tegen de lamp bij een verkeerscontrole in Frankrijk. Hij bleek de supermarktketen al maanden te hebben afgeperst met dreigbrieven over zuuraanvallen op klanten van Delhaize. Het Belgische openbaar ministerie eiste twintig jaar cel.

Volgens de verdediging van Jelle F. was hij niet van plan de schoonmaakster te doden, maar was de aanval alleen bedoeld om de supermarktketen onder druk te zetten. Hij zou geobsedeerd zijn door de afpersing van Delhaize.

De rechtbank spreekt dat tegen: „Dat blijkt uit de keuze voor een zeer gevaarlijk zuur en het feit dat hij een grote hoeveelheid op een vitaal deel van het slachtoffer goot.” De schadevergoeding moet F. onder andere aan de echtgenoot en de zus van de vrouw betalen, en aan Delhaize. Bijna 500.000 euro gaat naar het slachtoffer. (NRC)