Colombia

Bestand met FARC verlengd tot eind dit jaar

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft donderdagnacht het bestand met de FARC verlengd tot 31 december. Santos hoopt, zo zei hij in een televisietoespraak, voor die datum tot een nieuw vredesakkoord met de guerrillabeweging te komen. „Laat het duidelijk zijn dat dit geen ultimatum is, maar ik hoop dat het proces om een nieuw akkoord af te sluiten voor die datum afgelopen zal zijn.” Het eerdere akkoord werd weggestemd door een kleine meerderheid van de Colombiaanse bevolking. De tegenstanders vinden vooral dat de FARC-rebellen er te makkelijk vanaf kwamen. Volgens hen werden ze te mild gestraft en mocht de guerrillabeweging zich omvormen tot een wettelijke politieke beweging. De wapenstilstand werd na het referendum al verlengd tot eind oktober. Een week geleden kreeg Santos voor zijn inspanningen de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. De regering begint ook vredesbesprekingen met het ELN, de kleinere van de twee guerrillagroepen in het land. De onderhandelingen worden gevoerd in Ecuador. (AP)