Cijfers en letter, maar dan anders

Eigenlijk gaat het deze keer meer over letters dan over cijfers. Er zitten 26 letters in het alfabet. Komen ze allemaal voor in de namen van de getallen 1,2,3...? Je zou denken van wel, want je kunt tellen tot in het oneindige. Maar is het ook zo?

Laten we afstrepen. Met ‘een’ kunnen we de ‘e’ en ‘n’ wegstrepen. Met ‘twee’ ook de ‘t’ en de ‘w’. Met ‘drie’ kan er een haal door de ‘d’, ‘r’ en ‘i’ . Met ‘vier’ en ‘vijf’ vallen de ‘v’, ‘j’ en ‘f’ af.

Door met ‘zes’. Dag ‘z’ en ‘s’! ‘Zeven’ is het eerste cijfer met alleen maar letters die eerder al zijn voorgekomen. De ‘acht’ doet meer zijn best: Dag ‘a’!, Dag ‘c’!, Dag ‘h’! De ‘negen’ kost het alfabet de ‘g’. En ‘tien’ is net zo lui als ‘zeven’.

Elf’ dan. Die gooit ook de ‘l’ uit het lijstje. Daarna houdt het een tijdje op. Twaalf, dertien en veertien doen niks. En de namen van volgende getallen bestaan steeds uit eerdere namen met ‘en’ ertussen en ‘ig’ erachter (denk twee-en-vijftig). Pas bij ‘honderd’ valt weer te strepen. Weg met de ‘o’. Dáárna worden weer heel lang alleen maar eerdere namen aan elkaar geplakt.

Zo kun je doorgaan. Bij ‘duizend’ valt de ‘u’ uit het lijstje. Bij ‘miljoen’ de ‘m’. En bij ‘biljoen’ de ‘b’.

Welke letters houden nu nog stand? De ‘p’ van ‘pi’, maar ja, we tellen niet van 1,2,3,pi,4. De ‘k’ staat ook nog. Net als de ‘q’, ‘x’ en ‘y’. Krijgen we ze weg? Jawel, met quadriljoen, sextiljoen en septiljoen. De ‘p’ en ‘x’ zitten trouwens ook in het grootste getal met een naam: ‘googolplex’. Alleen de ‘y’ en ‘k’ – waar zitten die? Die gekke ‘y’, die is nog wel door de vingers te zien. Maar de ‘k’? Dat kan toch niet? Of is hier iets over het hoofd gezien?