Böhmermann

Erdogan vangt weer bot bij Duitse rechter

Opnieuw heeft de Turkse president Erdogan nul op rekest gekregen bij zijn pogingen de Duitse komiek Jan Böhmermann veroordeeld te krijgen voor belediging van een buitenlands staatshoofd.

Vorige week al bepaalde een officier van Justitie dat niet kon worden bewezen dat Böhmermann strafbare feiten heeft begaan met het veelbesproken ‘smaadgedicht’ over Erdogan, dat hij in maart op tv voorlas.

Erdogan tekende bezwaar aan tegen het seponeren van de zaak, maar dat bezwaar is vrijdag verworpen. Hij kan nog proberen via een rechterlijke uitspraak het OM te dwingen tot vervolging over te gaan, maar kans op succes is klein.

Op het beledigen van een buitenlands staatshoofd staat in Duitsland maximaal vijf jaar. De regering heeft aangekondigd daar dit jaar nog een einde aan te willen maken. (NRC)