Blazen de Walen het Europese handelsverdrag met Canada op?

Ratificatie CETA

Het Waalse parlement wil niet dat België het handelsverdrag van de EU met Canada tekent. Als de Walen volharden, kan CETA op de klippen lopen.

De Belgische regio Wallonië weigert de federale regering toestemming voor het sluiten van het handelsverdrag CETA. Zonder Waalse steun staat het complete handelsverdrag tussen de EU en Canada op losse schroeven. De federale overheid heeft toestemming van alle vijf Belgische districtsparlementen nodig om het verdrag te ratificeren.

In totaal moeten 28 EU-lidstaten en 10 regionale parlementen het verdrag ratificeren. Nederland stemde afgelopen week in,

De Waalse premier Paul Magnette zei vrijdag dat de Walen zich zorgen maken over CETA, vooral over de landbouwafspraken en over de speciale investeringsbescherming voor bedrijven. Hij ziet geen andere mogelijkheid dan het verdrag te verwerpen. Een addendum toevoegen aan het akkoord dat de onrust weg zou moeten nemen, vindt Magnette geen oplossing. „Laat ons er opnieuw over discussiëren”, aldus de premier. De EU en Canada begonnen in 2009 over CETA te onderhandelen.

In de staatsstructuur van België valt buitenlandse handel onder de regio’s. Saillant is dat oud-premier Elio Di Rupo, nu voorzitter van Magnette’s Parti Socialiste (PS), akkoord ging met CETA toen de onderhandelingen in 2014 werden afgerond.

Het Waalse parlement had al laten weten dat het in opstand zou komen tegen CETA. De federale minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verzocht de Walen donderdag hun mening te herzien. „Indien we het vrijhandelsakkoord met Canada niet ondertekenen, met welk land dan wel?” Magnettes Vlaamse tegenhanger, premier Geert Bourgeois sprak van „ontzettend grote” reputatieschade voor Brussel.

Reynders zei donderdag ook dat Brussel de mogelijkheid heeft om CETA te ratificeren, zonder de regioparlementen. Maandag overlegt de federale regering met de regioministers. Dinsdag worden de Europese ministers van Handel vervolgens in Luxemburg verwacht om Europees president Donald Tusk de toestemming te geven om het verdrag te ondertekenen op de Europees-Canadese top op 27 oktober.

De Canadese premier Justin Trudeau waarschuwde Europa donderdag voor een toekomst van irrelevantie als het CETA afwijst. „Als over een week of twee blijkt dat Europa niet in staat is een vooruitstrevend handelsverdrag met een land als Canada te tekenen, met wie denkt Europa dan nog zaken te kunnen doen in de komende jaren?” Vrijdag na de Waalse stemming zei Trudeau er „alle vertrouwen” in te hebben dat CETA de eindstreep haalt.