Opinie

Bitchfight in de ministerraad

Een richtingenstrijd in onze regering: dinsdag stuurde minister Jet Bussemaker (PvdA) een brief naar de Kamer met de klacht dat emancipatie steeds vaker gebruikt wordt als „stok om mee te slaan”. Zo van: hou je niet van de Gay Pride of het homohuwelijk? Wat doe je hier dan nog? Dit kun je niet anders te lezen dan als frontale aanval op haar collega-minister Edith Schippers (VVD) die in een veelbesproken lezing letterlijk richting nieuwkomers zei: „U bent in het land van het homohuwelijk. En kijk: dit is onze Gay Parade.”

Jet versus Edith: een bitchfight in de ministerraad.

Concrete aanleiding van Jets brief is de subsidie die zij – hiertoe gedwongen door een motie – moest stopzetten voor de christelijke stichting Hart van Homo’s. In Trouw blijft zij zich verdedigen: „De keus was: óf ze bespreken homoseksualiteit niet, óf ze vertellen een verhaal dat niet mijn verhaal is, maar er komt dan wel discussie daar.”

Dat ‘verhaal’ vind ik op de website van de stichting: de oprichters moedigen christelijke homo’s aan om vriendjes te worden in plaats van te seksen. „Want mensen kunnen wél zonder seks, maar niet zonder liefde.” Het christendom op z’n tolerantst.

Hoe wonderlijk de redenatie van onze minister van Emancipatie is, is eenvoudig duidelijk te maken door haar consequent door te trekken. Vrouwenbesnijdenis? Niet mijn verhaal, maar óf we laten ze thuis aanrommelen met een roestig mes aan de keukentafel, óf we subsidiëren er legale klinieken voor. Kindhuwelijken? Veelwijverij? Vul maar aan.

Verschilt wat Hart van Homo’s wil van de vrouwenbesnijdenis? Alleen gradueel. Principieel delen ze hetzelfde doel: seksueel genot uitbannen vanuit een specifieke religieuze interpretatie.

Wel of geen intolerantie tolereren: Jet of Edith, dat is de kwestie. Wie geeft toe aan wie? Jet denkt dat als wij maar beleefd genoeg blijven jegens de onhebbelijkheden van bepaalde religies, die uiteindelijk even beleefd zullen opschuiven naar onze grondwaarden, die wij zolang opschorten: niet ons eigen ‘emancipatieplaatje’ opleggen.

Ze vergeet dat religies niet-onderhandelbare fundamenten kennen. Zelfs dat slinks gevonden geitenpaadje – die homo’s kunnen toch gewoon vríénden zijn! – ervaren de gelovigen al als een royaal groothartige knieval. Terwijl ze nu juist geen millimeter zijn verschoven. Het zijn de homo’s die zich mogen aanpassen aan Gods Woord, nooit andersom, want Hij is absoluut.

Onze minister van Emancipatie kan zich dat niet voorstellen. Voor haar is immers zelfs de gelijkwaardigheid van homo’s maar relatief.

Christiaan Weijts schrijft hier elke vrijdag een column, op andere dagen doen Tom-Jan Meeus en Jutta Chorus dit.