Bhumibol

Thai rouwen om de koning

Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Rouwende Thai staan vrijdagmorgen in de rij bij het koninklijk paleis in Bangkok om hun condoleanties aan te bieden bij de dood van de donderdag overleden koning Bhumibol. Bhumibol werd 88 jaar. Hij gold als een belangrijke bindende factor in een verdeeld land.

De geliefde vorst regeerde 70 jaar lang . Daarmee was hij de langst regerende monarch ter wereld.

Premier Prayuth Chan-ocha, de generaal die in 2014 een coup pleegde, kondigde een jaar van nationale rouw aan. In verband met de rouw is de kroning van Bhumibols zoon, Maha Vajiralongkorn, uitgesteld. Hij is veel minder populair dan zijn vader als gevolg van zijn losbandige levensstijl.

De aankondiging over de opvolging leidde meteen tot onzekerheid over de toekomst van het land. Uit angst voor ongeregeldheden is het leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Necrologie pagina 13