Belastingkorting

Rutte: koning en moeder weten niks van afspraak met fiscus

Koning Willem-Alexander, noch prinses Beatrix weet iets over een afspraak met de Belastingdienst die prins Bernhard in 1973 zou hebben gesloten. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.

Volgens RTL Nieuws wordt de koninklijke familie sinds dat jaar heimelijk gecompenseerd voor de belasting die ze moeten betalen over hun privévermogen. Haar persoonlijke toelage zou zijn opgehoogd, volgens de omroep met ten minste 150.000 gulden. RTL baseert zich op stukken uit het Nationaal Archief over de onderhandelingen tussen het kabinet-De Jong en prins Bernhard.

„De koning en zijn moeder hebben nooit gehoord van compensatie”, zei Rutte. Van een jaarlijkse teruggave is in elk geval geen sprake, „maar niemand in Den Haag weet hoe het zit”. Opheldering komt er, aldus Rutte, nadat „anderhalf meter archiefmateriaal” is doorgespit”. Dan zal de premier ook de Tweede Kamer informeren.

Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA noemde de mogelijke overeenkomst uit 1973 „schandalig” en „onacceptabel”. Hij wil de wet op het Financieel Statuut veranderen om de compensatie te schrappen. Een Kamermeerderheid van GroenLinks, PVV, SP, D66 en ChristenUnie lijkt hem daarin te steunen. (NRC)

    • Titia Ketelaar