Opinie

Yin-hsing

©

Tinnitus – permanente oorsuizingen – is een lastige kwaal waaraan veel mensen lijden. Dat maakt deze kwaal tot een aantrekkelijk terrein voor lieden die er een lieve duit aan willen verdienen, vooral omdat de reguliere geneeskunde nog steeds geen remedie heeft kunnen vinden.

Maar niet getreurd! Laten we eens zien wat de alternatieve geneeskunde te bieden heeft. Onlangs zag ik op de website van NRC een interessante advertentie voor een middel dat Tinnitus Stop heet. Boven een bijgevoegde tekst stond: „Laryngologen met stomheid geslagen door de snelheid van werking van de bestanddelen van de nieuwe capsule tegen hardnekkig oorsuizen.”

Laryngologen zijn specialisten die zich bezighouden met stem- en slikstoornissen. Wat zij te maken zouden kunnen hebben met tinnitus, is mij niet duidelijk. Het lijkt me trouwens lastig voor ze dat juist zij met stomheid geslagen zijn, want hoe kun je nog je patiënten instrueren als je zelf een stemstoornis hebt?

Wie gelukkig nog wél tot spreken in staat bleek, was een zekere André Vansanten uit Dordrecht, die glimlachend op een foto stond en zei dat dankzij de capsules „het vreselijke gepiep” binnen twee dagen bijna helemaal uit zijn oren verdwenen was. „Ik ben heel tevreden.” Dat lijkt me te zwak uitgedrukt, Vansanten uit Dordrecht mag wel wat dankbaarder zijn. Stel je voor dat iemand binnen twee dagen van zijn keelkanker geneest dankzij een paar capsules en zegt: „Een prima middeltje.”

Intussen was ik razend nieuwsgierig geworden naar de inhoud van die geweldige capsules die we („Unieke aanbieding!”) met een korting van 52 euro konden bestellen als we maar genoeg haast maakten. (Er blijft nog wel 57 euro over die je wél moet betalen.)

Wat bleek? Het „superdoeltreffende bestanddeel” van de nieuwe capsules is „het extract van yin-hsing, een plant uit China met een brede waaier van therapeutische toepassingen”. Dit yin-hsing bevat „natuurlijke flavonoïde glycosiden, met andere woorden substanties die verantwoordelijk zijn voor dergelijke snelle resultaten in de strijd tegen de klachten verbonden aan overbodig geruis”.

Yin-hsing! Waarom heeft niemand daar eerder aan gedacht? Al die duizenden reguliere artsen over de hele wereld die nu al jarenlang belegerd worden door een veelvoud aan tinnituslijders – waarom hadden ze niet even wat blaadjes geplukt van de ginkgo, de legendarische Japanse notenboom die vroeger yin-hsing heette, aldus Wikipedia?

Die ginkgo is werkelijk overal goed voor: wintervoeten, herseninfarcten, dementie, duizeligheid, de ziekte van Menière, astma, blaasklachten, gehooraandoeningen, trage bloeddoorstroming. Eigenlijk zou de vraag moeten zijn: waar is de ginkgo annex yin-hsing niet goed voor? Ik denk likdoorns, jeugdpuistjes, dwangnagels en andere lastige, maar overkomelijke kwaaltjes. Daar staat die trotse ginkgo boven, hij heeft wel wat anders te doen – go ginkgo go!

Op de website van Tinnitus Stop staat ook nog een zich Martinus Lust noemende arts in witte doktersjas die in hoogst merkwaardig Nederlands aanbeveelt: „Daarom ben ik wel tevreden over de ontdekking in de bronnen van natuurlijke ingrediënten, dankzij dewelke ze op korte tijd hun probleem kunnen vergeten.”

Zou het kunnen dat je van te veel ginkgo een beetje gaga wordt?