Wanneer werd geluid als wapen gebruikt?

In een fraaie longread verzamelt The Conversation voorbeelden waarbij geluid en muziek als wapen is ingezet.

Foto Bermarte / Flickr

Sommige mensen gaan voor hun lol naar death metalconcerten, waarbij veelal satanistische teksten worden “gegrunt”, bijgestaan door snelle en harde gitaarriffs met een flinke bak “distortion” en drumsalvo’s die aan een mitrailleur doen denken. Ieder z’n ding. Maar wist je dat heavy metal (maar ook kinderliedjes) ook als wapen zijn ingezet door militairen en inlichtingendiensten?

In een fraaie longread schrijft Lawrence English (die zelf vooral rustgevende ambient-muziek maakt) over voorbeelden uit de geschiedenis waarin geluid en muziek als wapen werden ingezet. Vliegtuigen spelen daarin een grote rol.

Het geluid van overvliegende drones kan een intimiderend effect hebben. Toen de Verenigde Staten in de jaren 80 in conflict waren met Nicaragua, vlogen Amerikaanse straaljagers laag over het land om vervolgens door de geluidsbarrière te breken. De daarmee gepaard gaande knal was bedoeld om de communistisch gezinde nieuwe machthebbers in het land schrik aan te jagen. Een van de vroegste voorbeelden van intimidatie met vliegtuigen was de sirene van een Duitse Junkers Ju 87-bommenwerper, die in de jaren ’30 en ’40 door de Luftwaffe werd ingezet:

Soms is er vooral sprake van het blazen van harde geluiden. In Noord-Ierland kregen IRA-leden keiharde doses “white noise” op zich afgeblazen. Bij protesten van andersglobalisten in het Amerikaanse Pittsburgh bij de G20-top werd het onderstaande “Long Range Audio Device Ingezet”, dat luide, hoge sirenes afspeelt om menigtes uiteen te jagen:

Maar ook echte muziek en instrumenten zijn veelal als wapen ingezet. De oude Azteken joegen hun vijanden de stuipen op het lijf door in groten getale met angstaanjagend klinkende “doodfluiten” op hun vijanden af te marcheren. Luister hier hoe dat klinkt:

De afgelopen jaren doken meer verhalen op van marteling door het draaien van muziek. In Guantanamo Bay en andere detentiefaciliteiten van de Amerikanen werd geregeld harde metal gedraaid. Nummers van Drowning Pool, Nine Inch Nails en Rage Against The Machine werden gebruikt. Een groep musici verenigde zich zelfs in een collectief om te voorkomen dat hun muziek voor foltering gebruikt zou worden. Maar ook het volgende kinderliedje werd herhaaldelijk hard afgespeeld om gevangenen te breken, tot groot ongenoegen van de componist:

Om de doorgaans islamitische gevangenen bang te maken en te kwetsen, was bij martelaars het nummer Fuck Your God van death metalband Deicide (wat “moord op God” betekent) populair:

Lees de hele longread “The Sound of Fear” (2.120 woorden; leestijd circa 9 minuten) op de website van The Conversation.