VS voeren tegenaanval uit op rebellen in Jemen

De aanval komt nadat het Amerikaanse marineschip USS Mason eerder deze week vanaf land beschoten werd.

Foto: Reuters

Het Amerikaanse leger heeft donderdag een aanval met kruisraketten uitgevoerd op door Houthi-rebellen gecontroleerd gebied in Jemen. Dat bevestigen Amerikaanse functionarissen donderdag aan persbureau Reuters. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten (VS) directe militaire actie ondernemen tegen de Houthi-rebellen in Jemen.

De aanval komt nadat het Amerikaanse marineschip USS Mason eerder deze week vanaf land beschoten werd. Woensdagavond werd het schip voor de kust van Jemen in de Rode Zee voor de tweede keer in een paar dagen beschoten met raketten. De VS houden de Houthi-rebellen in Jemen voor de raketaanvallen verantwoordelijk. De Houthis zelf ontkennen volgens Reuters elke betrokkenheid bij de aanval.

De Houthi-rebellen kwamen in 2011 in opstand tegen het regime van president Hadi. In 2014 escaleerde het conflict en sindsdien woedt in Jemen een burgeroorlog waarbij het Jemenitisch regime gesteund wordt door Saoedie-Arabië. De VS waren tot noch toe niet direct bij die oorlog betrokken, maar steunen de Saoedische coalitie wel met inlichtingen en wapens.

Aanval

De Amerikaanse aanval donderdag richtte zich volgens de VS op drie plekken aan de Jemenitische kust waar zich radarinstallaties bevinden. Het Pentagon benadrukt tegen Reuters de beperkte omvang van de aanval, die zich volgens de VS uitsluitend richtte op de radars die betrokken waren bij de aanval op het Amerikaanse marineschip. De radarinstallaties zouden zich in een afgelegen, door Houthi-rebellen gecontroleerd gebied bevinden, waardoor het risico op burgerslachtoffers laag zou zijn.

De Houthi-aanvallen op het Amerikaanse marineschip lijken een reactie te zijn op een grootschalig bombardement op Sanaa, de door Houthi-rebellen gecontroleerde hoofdstad van Jemen, dat zaterdag 8 oktober plaatsvond. Bij die aanval op een uitvaartcentrum kwamen zeker 140 mensen om het leven. De Houthi-rebellen houden Saoedie-Arabië voor de aanval verantwoordelijk. Het land zelf ontkent enige betrokkenheid.

Lees ook: Met elke Saoedische aanval groeit steun voor Houthi’s

Onderzoek

Zondag gingen duizenden Jemenieten de straat op om een VN-onderzoek te eisen naar het bombardement. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN) Zeid Ra’ad Al Hussein riep maandag op tot een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Jemen. Maandag lekten ook documenten uit waaruit bleek dat de VS zich zorgen maken door het leveren van inlichtingen en wapens ook verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor oorlogsmisdaden in Jemen.

Lees ook: ‘VS vrezen schuld aan oorlogsmidaden Jemen’

Donderdag publiceerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) ook een rapport waarin het bombardement van afgelopen weekend op Sanaa veroordeeld wordt als een oorlogsmisdaad. Volgens HRW viel bij de aanval een disproportioneel aantal burgerslachtoffers en blijkt uit munitie die op de plek is gevonden dat het gaat om Amerikaanse munitie. HRW roept op tot een internationaal onderzoek. Ook roept de organisatie Westerse mogendheden op de verkoop van wapens aan Saoedie-Arabië per direct te staken.