Vragen die leven

2016 was topjaar naaktslakken

In de rubriek ‘Vragen die leven’ (26 september) werd de vraag gesteld: is er dit jaar een explosie van naaktslakken? Die vraag bleef onbeantwoord doordat nergens tellingen van slakken werden bijgehouden.

Zelf tel ik naaktslakken in mijn tuin (oppervlakte ruim 300 m2), waar ik tijlozen bestudeer. Zodra de bloemknoppen boven de grond komen, worden ze afgevreten door naaktslakken. In 2007 ben ik begonnen met het vangen en afvoeren van slakken en het noteren van de aantallen.

Het aantal naaktslakken bleek sterk te schommelen, zowel van jaar tot jaar als dagelijks. Overduidelijk hangt dat met het weer samen. Op droge hete dagen zoek je tevergeefs naar naaktslakken. Optimaal is nat weer dat niet per se koel hoeft te zijn. Ook bij nat en relatief warm weer, zoals dit jaar vaak het geval was, kan je hoge aantallen aantreffen.

De laagste aantallen naaktslakken kwamen voor in 2009 (27), 2012 (38) en 2013 (13). De nazomers in die jaren waren overwegend droog en warm. Het tegenovergestelde deed zich voor in 2008 (252) en 2014 (248) met een natte koele nazomer. 2016 was een topjaar met 549 slakken. Gedurende het hele jaar viel er regelmatig regen waardoor in de tuin constant een vochtig milieu aanwezig bleef met een hoog productieve plantengroei. Dat was blijkbaar zeer gunstig voor naaktslakken..