Voetbal

Nederlandse topclubs denken mee over nieuwe Europese voetbalcompetitie

De Nederlandse topclubs uit de eredivisie praten met topclubs uit de Deense, Zweedse, Noorse, Belgische en Schotse competitie over de opzet van een mogelijke nieuwe Europese voetbalcompetitie. Dat doen ze naar aanleiding van de aangekondigde veranderingen in de Champions League, waarin de macht van de grote Europese competities en clubs nog groter wordt dan die nu al is.

Deense media kwamen donderdag met het nieuws over de ‘Atlantic League’ naar buiten. FC Kopenhagen heeft aan persbureau Reuters bevestigd dat de gesprekken gaande zijn.

„Als we nu niets doen, zien we de grootste clubs groter en sterker worden”, aldus bestuurder Anders Horsholt van Kopenhagen. Ajax, PSV en Feyenoord zijn de Nederlandse clubs die bij de gesprekken betrokken zijn. „Meneer Horsholt is nogal voorbarig”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV tegen Metro. „Er is helemaal geen actief overleg, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan zo’n nieuwe competitie.”

Er zijn vaker plannen geweest voor een nieuwe competitie. Harry van Raaij, oud-voorzitter van PSV, streed lange tijd tevergeefs voor de komst van de BeNeLiga. In 2009 pleitte KNVB-voorzitter Michael van Praag voor een onderzoek naar het samenvoegen van de Nederlandse en Belgische voetbalcompetities. (ANP, Reuters)