Vliegverkeer

Tijdelijk extra vertrekhal op luchthaven Schiphol

Schiphol krijgt tijdelijk een vierde vertrekhal. Uiterlijk in mei 2017 moet de terminal opengaan voor passagiers naar bestemmingen in Schengenlanden, zo werd donderdag bekend.

De vertrekhal komt boven op bagagehal Zuid te staan en zal een verbinding krijgen met terminal 1. In de 3.800 vierkante meter grote hal komen twintig incheckbalies en vijf controlesluizen voor passagiers en hun bagage. Twee miljoen passagiers per jaar zullen er volgens Schiphol gebruik van gaan maken. Wat de bouw gaat kosten, wil een woordvoerder niet zeggen.

Prognoses over de groei van het totale aantal passagiers worden sneller dan verwacht naar boven bijgesteld. Volgens Schiphol-topman Jos Nijhuis zullen er in 2016 waarschijnlijk al 63 miljoen passagiers via Schiphol vliegen, waar in het begin van het jaar nog met 60 miljoen rekening werd gehouden.

Vandaar dat Schiphol druk bezig is met uitbreiden. De bouw van een permanente nieuwe pier en terminal staan voor de komende jaren al gepland. Eind 2019 is het eerste deel van de pier klaar, in 2026 het laatste. De permanente terminal moet in 2023 in bedrijf gaan.

De tijdelijke vertrekhal heeft volgens een woordvoerder niet zozeer met de uitbreiding van Schiphol te maken, maar met een herverdeling van het huidige aantal passagiers: „Vakantiegangers gaan op dit moment liever naar Spanje dan naar Turkije.” In terminal 1 wordt het „krapjes” met het toegenomen aantal passagiers naar Schengenlanden.

De bedoeling is dat de tijdelijke terminal tot het einde van 2019 gebruikt zal worden. Voor de permanente terminal opengaat, in 2023, zal Schiphol de capaciteit van terminal 1 structureel uitbreiden.