Kamerlid Monasch kandidaat voor PvdA-lijsttrekkerschap

Monasch is na Samsom de tweede bekende PvdA-politicus die zich in de strijd om het leiderschap van de partij mengt.

Foto ANP / Bart Maat

PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Dat maakte hij donderdag bekend op Twitter. Monasch is daarmee na huidig partijleider Diederik Samsom de tweede bekende PvdA-politicus die zich in de strijd om het leiderschap van de partij mengt.

Twitter avatar JacquesMonasch Jacques Monasch ‘Nieuwe wegen’ vanmiddag om 16.15 persconferentie in Nieuwspoort. Aankondiging en toelichting op kandidatuur lijsttrekkerschap #PvdA

De kandidatuur van Monasch is opmerkelijk. Hij maakte in april nog bekend niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn in de Tweede Kamer. Monasch schreef toen in een toelichting dat hij de laatste jaren steeds vaak met fractiegenoten fundamenteel van mening verschilde. Van Monasch is bekend dat hij vindt dat de partij op sociaal-economisch gebied linkser moet zijn.

In een persconferentie donderdagmiddag zei Monasch dat hij zich nu toch kandideert voor het leiderschap omdat de door hem gewenste openheid in de PvdA uitblijft. Hij vindt dat de lijsttrekkersverkiezing te veel is voorgekookt als een strijd tussen Samsom en Asscher en beschuldigt de partijtop onder leiding van PvdA-voorzitter Hans Spekman van “matchfixing”. Monasch wil de PvdA-aanhang die teleurgesteld is over het kabinetsbeleid een stem geven en pleit voor een open verkiezing, waaraan ook niet-leden mogen deelnemen. Als hij van de PvdA de grootste partij weet te maken, wil hij als fractievoorzitter in de Tweede Kamer plaatsnemen en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb of zijn Amsterdamse ambtgenoot Eberhard van der Laan vragen premier te worden.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Nepstrijd, aldus @JacquesMonasch over de PvdA-lijsttrekkerverkiezingen

Samsom maakte vorige maand bekend dat hij opnieuw lijsttrekker wil zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Hij zei in een toelichting dat hij “brandt van de ambitie” om door te gaan. Veel PvdA-kiezers vinden dat Samsom er niet goed in is geslaagd in de afgelopen kabinetsperiode het PvdA-verhaal te vertellen. Dat weerspiegelt zich in de peilingen, waar de PvdA tussen de 11 en 13 zetels scoort.

Deadline kandidaatstelling 24 oktober

Kandidaten voor het PvdA-lijsttrekkerschap kunnen zich tot 24 oktober melden. Aan het Binnenhof is de algemene verwachting dat vicepremier Lodewijk Asscher ook in de race om het leiderschap stapt. Asscher, die tot nu toe weigerde zich achter de kandidatuur van Samsom te scharen, hintte er de afgelopen maanden al op dat hij aan de lijsttrekkersverkiezing gaat deelnemen en zei steeds dat hij half oktober een besluit neemt. Volgens de NOS maakt hij zijn kandidatuur maandag bekend.