Tweede Kamer

Steun omstreden CETA-verdrag

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft donderdag haar steun uitgesproken voor CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Naast regeringspartijen VVD en PvdA stemden van de grote partijen alleen oppositiepartijen D66 en CDA voor het verdrag. Onder meer de SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en SGP stemden tegen.

De EU-lidstaten stemmen komende dinsdag over CETA, waarna het verdrag op 27 oktober op de EU-Canada-top in Brussel zal worden ondertekend. Daarna moet het verdrag nog wel door de nationale parlementen van de EU-lidstaten worden geratificeerd. In principe sluit de Europese Commissie verdragen en worden deze gekeurd door het Europees Parlement, maar Brussel koos er in mei voor om nationale parlementen mee te laten beslissen, gezien de gevoelige materie.

Het CETA-verdrag (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is omstreden. Dat heeft te maken met afspraken over de juridische bescherming voor grote bedrijven, die in het verdrag is opgenomen, waardoor bedrijven staten voor een speciaal tribunaal kunnen dagen. Met name linkse politieke partijen en maatschappelijke organisaties vrezen ondermijning van de soevereiniteit van staten als zij bij nieuwe wetgeving moeten vrezen voor claims van bedrijven.