Trump: vrouwen in NYT liegen over aanrandingen

Trump deed zijn uitspraken over aanranding af als “kleedkamerpraat”, maar drie vrouwen zeggen daadwerkelijk slachtoffer te zijn.

Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst, woensdag.
Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst, woensdag. Foto Joe Readle / Getty Images / AFP

Donald Trumps “kleedkamerpraat” over aanranding is niet gebleven bij woorden alleen, hij heeft zich er daadwerkelijk schuldig aan gemaakt. Dat hebben twee vrouwen gezegd tegen The New York Times. De krant omschrijft hoe ze werden aangerand. Donald Trump houdt vol onschuldig te zijn, en heeft via een advocatenkantoor geëist dat het stuk wordt verwijderd. In een lokale krant in Florida meldde zich een derde slachtoffer en ook bij andere media druppelen de klachten binnen.

Dit weekend kwam via The Washington Post een video naar buiten waarin Donald Trump zich veel zei te kunnen permitteren omdat hij beroemd is. Hij zei onder meer mooie vrouwen als vanzelf te kussen. Daaraan voegde hij lachend toe dat vrouwen het hem toestaan ze in hun kruis te grijpen. “Het waren maar woorden”, houdt hij sindsdien vol. Hij zou het, anders dan Bill Clinton, nooit in de praktijk gebracht hebben.

Lees meer over ‘grab ‘em by the pussy’: Amerika heeft Trump op heterdaad betrapt

Aanrandingen

Een van de vrouwen die met The New York Times heeft gesproken is de nu 74-jarige Jessica Leeds. Zij zegt dat ze tijdens een vlucht voor haar werk als zakenvrouw, ruim dertig jaar geleden, door de stewardess een plaats in de eerste klasse aangeboden kreeg. Ze kwam daar naast Trump te zitten. Hij zou haar daar bij haar borsten gepakt hebben en geprobeerd hebben zijn hand onder haar rok te steken. Ze zegt daarna snel terug gegaan te zijn naar economy. Melding bij de bemanning of de politie heeft ze niet gedaan, omdat mannen zich in de jaren 70 en 80 vaker zo gedroegen:

“We hebben het jarenlang geaccepteerd. [...] Ons was geleerd dat het onze eigen schuld was.”

De tweede vrouw die slachtoffer van Trump zegt te zijn, is Rachel Crooks. Zij werkte in 2005 als secretaresse in Trump Tower in Manhattan. Daar liep ze de presidentskandidaat tegen het lijf bij de lift. Omdat haar werkgever zaken met de vastgoedmagnaat deed, gaf ze hem een hand om zich voor te stellen. Trump zou haar vervolgens niet losgelaten hebben, maar geprobeerd hebben haar te kussen, schrijft The New York Times:

“Toen, vertelt ze, “kuste hij me recht op mijn mond”.”

Het bleef donderdag niet bij de beschuldigingen in The New York Times. In de krant The Palm Beach Post uit Florida komt een derde vrouw aan het woord die zegt door Trump te zijn betast. Twee deelnemers aan Miss USA 2001 zeggen tegen The Guardian dat hij bewust hun kleedkamer binnenkwam terwijl ze ontkleed waren. Een verslaggeefster van People zegt zelf tegen haar wil door Trump gekust te zijn. CBS News maakte bericht van een filmpje waarin Trump een flirterige opmerking maakte tegenover een jong meisje:

“Over tien jaar ga ik met haar daten. Geloof je dat?”

Lees ook Het is nu ieder voor zich bij de Republikeinen

Walgelijk figuur

Hoewel The New York Times diverse bronnen heeft geraadpleegd die de aannemelijkheid van de verhalen lijken te bevestigen, blijft Trump stellig ontkennen. Ook tegen de verslaggeefster die hem om een reactie op de beschuldigingen vroeg:

“Je bent een walgelijk figuur.”

Volgens Trump is de berichtgeving van The New York Times politiek gemotiveerd. Hij dreigt de krant voor de rechter te slepen als het verhaal niet word ingetrokken. Dat dreigement zette hij donderdag kracht bij met een brief van zijn advocaat (pdf). Daarin wordt het stuk “roekeloos, lasterlijk en smadelijk” genoemd.

Twitter avatar jamestaranto James Taranto Trump campaign just emailed me a demand for a retraction from the NY Times. Wrong paper!