Trump van aanranding beschuldigd door vrouwen

VS

„Het was net een octopus”, zegt een vrouw over Donald Trump.

Foto Mandel Ngan

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zich niet alleen schuldig gemaakt aan vunzige praat over vrouwen, maar ook aan aanranding. Dat zeggen vrouwen donderdag in Amerikaanse media. Hun verhalen zijn extra brisant omdat Trump na de publicatie van een video, vorige week, waarin hij opschept over seksuele intimidatie, steeds volhield dat hij vrouwen nooit daadwerkelijk had lastig gevallen. Hij deed dat onder meer tijdens het tv-debat met Hillary Clinton van afgelopen zondag. Ook organiseerde Trumps campagne zondag een persconferentie met vrouwen die zeggen door Bill Clinton te zijn aangerand.

The New York Times citeert nu de 74-jarige Jessica Leeds, een voormalige zakenvrouw. Zij zegt dat ze tijdens een vlucht, ruim dertig jaar geleden, een plaats in de business class aangeboden kreeg. Ze kwam daar naast Trump te zitten. Na een kort praatje zou Trump de armleuning tussen hen omhoog hebben gedaan en begonnen zijn haar te betasten. „Hij was net een octopus”, zei Leeds tegen de krant, „zijn handen zaten overal.” Ze vluchtte terug naar de economy class, en zegt geen melding van het incident gemaakt te hebben omdat vrouwen dit gedrag in de jaren 70 en 80 als een fact of life zagen.

Rachel Crooks vertelt in The New York Times hoe zij in 2005 als receptioniste in de Trump Tower in Manhattan werkte. Daar gaf ze Trump een hand om zich voor te stellen. Trump liet haar vervolgens niet los, maar kuste haar vol op de mond. Ook in de Palm Beach Post en People vertellen vrouwen over aanranding door Trump.

Het nieuws brengt zowel de kandidaat als zijn partij nog verder in het nauw. Sinds de publicatie van de video keldert Trump hard in de peilingen. Republikeinen kunnen geen kant op. Als ze Trump afvallen riskeren ze de woede van de kandidaat en zijn aanhang. Blijven ze hem trouw, dan stoten ze de gematigde kiezer af. Zo drijven Trumps seksuele uitspattingen een wig tussen de partij en de kiezers, en tussen Republikeinse politici onderling. De partijtop heeft geen strategie; daarvoor volgen de onthullingen elkaar te snel op.

In een telefoongesprek met The New York Times ontkende Trump alle beschuldigingen. „Niets van dit alles heeft ooit plaatsgevonden”, en „Ik doe dat niet, ik doe dat niet, het was kleedkamerpraat”, zei hij. Volgens de krant noemde hij de bellende verslaggeefster „een walgelijk menselijk wezen”.

In een verklaring deed Trumps campagne de berichtgeving af als politiek gemotiveerd: „Dit hele artikel is fictie [...] Het trivialiseert aanranding en is een nieuw dieptepunt in pogingen van media deze verkiezingen te beïnvloeden.” Volgens Amerikaanse media bereiden Trumps advocaten een aanklacht voor tegen de krant .

Congresverkiezingen pagina 6-7