Topman Stumpf weg bij Wells Fargo na schandaal

Fraude

Aanvankelijk weigerde de Wells Fargo-topman op te stappen. Nu gaat hij toch.

None
Foto AP

Topman John Stumpf (63) vertrekt per direct bij de in opspraak geraakte Amerikaanse bank Wells Fargo. Hij krijgt geen vertrekpremie en zag eerder al af van een aandelenpakket van 41 miljoen dollar (ruim 36 miljoen euro).

Stumpf en de bank zijn verwikkeld in een ernstig neprekeningschandaal, dat tot 185 miljoen dollar boete en duizenden ontslagen heeft geleid.

In de persverklaring over het vertrek van de topman (die tevens chairman, voorzitter, was) wordt met geen woord over het schandaal gerept. Wel zegt Stephen Sanger, die Stumpf als voorzitter opvolgt, dat Stumpf van mening is dat het „gepast” is dat het bedrijf een nieuwe leiding krijgt „om Wells Fargo in zijn huidige uitdagingen te begeleiden en het bedrijf vooruit te helpen”. Tim Sloan, de huidige operationeel directeur, is aangewezen als de nieuwe topman. Hij werkt al 29 jaar bij de bank.

Werknemers van Wells Fargo openden jarenlang zonder medeweten van hun klanten bank- en creditcardrekeningen om hun verkoopdoelstellingen te halen. Het bankpersoneel fingeerde email-adressen en bedacht pincodes om pinpassen te activeren. Hiervoor zijn de namen van zeker twee miljoen klanten misbruikt.

De Amerikaanse autoriteit CFPB, het Consumer Financial Protection Bureau, heeft Wells Fargo voor deze fraude, die vanaf 2011 is onderzocht, een recordboete van 185 miljoen dollar (165 miljoen euro) opgelegd.

Voor de illegale praktijken werden 5.300 mensen ontslagen, maar topman Stumpf wilde zelf van geen wijken weten, ondanks toenemende druk. Wel zei hij eind september, daags voor hij verhoord werd door een senaatscommissie, af te zien van bonussen, salaris en een aandelenpakket.

Wells Fargo, met het hoofdkantoor in San Francisco en circa 268.000 werknemers, was vorig jaar de waardevolste bank ter wereld. Het bedrijf was op de beurs 300 miljard dollar (ruim 270 miljard euro) waard. Sindsdien is daarvan ruim 75 miljard dollar verloren gegaan.