Topman Stumpf weg bij Wells Fargo na schandaal

Hij krijgt geen vertrekpremie en had eerder al afgezien van een aandelenpakket van tientallen miljoenen.

John Strumpf.
John Strumpf. Foto Saul Loeb / AFP

Bestuursvoorzitter John Stumpf vertrekt per direct bij de in opspraak geraakte bank Wells Fargo. Hij krijgt geen vertrekpremie en zag eerder al af van een aandelenpakket van 41 miljoen dollar (omgerekend ruim 36 miljoen euro). Stumpf en de bank zijn verwikkeld in een ernstig neprekeningschandaal, dat tot 185 miljoen dollar boete en duizenden ontslagen heeft geleid.

In de persverklaring over het vertrek van de CEO en voorzitter wordt met geen woord over het schandaal gerept. Wel zegt directeur Stephen Sanger dat Stumpf van mening is dat het “gepast” is dat het bedrijf een nieuwe leiding krijgt “om Wells Fargo in zijn huidige uitdagingen te begeleiden en het bedrijf vooruit te helpen”. Tim Sloan is aangewezen als de nieuwe bestuursvoorzitter.

Lees ook: Wells Fargo-bazen zien af van tientallen miljoenen na fraude

Neprekeningen

Werknemers van Wells Fargo openden jarenlang zonder medeweten van hun klanten bank- en creditcardrekeningen om hun verkoopdoelstellingen te halen. Zeker twee miljoen klanten werden benadeeld.

Voor de illegale praktijken werden 5.300 mensen ontslagen, maar topman Stumpf wilde van geen wijken weten. Wel kondigde hij eind september, daags voor hij verhoord werd door een senaatscommissie, aan af te zien van bonussen, salaris en een aandelenpakket.

Lees meer over het senaatsverhoor: De baas van Wells Fargo komt steeds verder in de problemen

Wells Fargo was vorig jaar de meest waardevolle bank ter wereld. Het bedrijf was op de beurs 300 miljard dollar (omgerekend ruim 270 miljard euro) waard. Sindsdien is daarvan ruim 75 miljard dollar verloren gegaan.